Αν κανείς επιθυμεί μια γρήγορη γνωριμία με την ορεινή περιοχή του Σουλίου, χωρίς να καταβάλει σωματικό κόπο, μπορεί να προσεγγίσει εύκολα τα χωριά του Σουλίου, το Κούγκι και την Κιάφα, θαυμάζοντας την πανοραμική θέα προς τη Γλυκή και τα Στενά του Αχέροντα, μέσα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στη Σαμονίβα. Είναι μια ανηφορική διαδρομή ασφαλτοστρωμένου δρόμου 20 χλμ. με αρκετές στροφές, που φτάνει στα 500μ. υψόμετρο.
Δείτε τη διαδρομή στο Σούλι με αυτοκίνητο σε ξεχωριστό παράθυρο στο Google maps
Ανάβαση στο Σούλι από το παλιό μονοπάτι.
Ένα ανηφορικό μονοπάτι περιμένει τους επισκέπτες που επιθυμούν να περπατήσουν σε παλιούς ιστορικούς δρόμους, αυτόν που ένωνε την περιοχή του Σουλίου με την πεδιάδα. Το μονοπάτι αυτό προσφέρει ωραία θέα προς τα Στενά του Αχέροντα, περνάει από παλιά τοξωτά γεφύρια, την ονομαστή Σκάλα της Τζαβέλαινας και δίπλα από ερειπωμένους νερόμυλους και καταλήγει στο παλιό κάστρο της Κιάφας που ήταν το κυριότερο οχυρό του Σουλίου. Είναι μια εύκολη διαδρομή, μέσα από καλοχαραγμένο μονοπάτι, με ανάβαση από τα 40 στα 500μ. υψόμετρο και διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών.
Δείτε τη διαδρομή Ανάβαση στο Σούλι από το παλιό μονοπάτι σε ξεχωριστό παράθυρο στο Google maps.
Περπάτημα στα έγκατα του ποταμού.
Γι’ αυτούς που θέλουν να ζήσουν την περιπέτεια, περπατώντας στις πηγές του Αχέροντα, περνώντας το ορεινό αυτό ποτάμι με το διάφανο κρύο νερό που φτάνει ως το γόνατο ή ως τη μέση, μεταξύ πανύψηλων κάθετων βράχων. Είναι μια διαδρομή που δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση της απομόνωσης. Δεν παρουσιάζει κινδύνους αλλά χρειάζεται κατάλληλος εξοπλισμός και καλή φυσική κατάσταση, αφού δεν υπάρχει ενδιάμεση έξοδος από το φαράγγι. Απαιτείται περπάτημα για 2 χλμ. περίπου μέσα στο νερό και κολύμπι ενάντια στο ρεύμα για 10 έως 15 μέτρα. Χρειάζεται κατάλληλη ενδυμασία, όπως μαγιό και εφαρμοστά παπούτσια. Η διαδρομή έχει υπολογιστεί στη 1 ώρα και 30 λεπτά.
Δείτε τη διαδρομή Περπάτημα στα έγκατα του ποταμού σε ξεχωριστό παράθυρο στο Google maps.
Μονοπάτι μέσα από τα Στενά του Αχέροντα.
Ένα ακόμα παλιό μονοπάτι που ένωνε το Τρίκαστρο και άλλα ορεινά χωριά της κοιλάδας του Αχέροντα με την πεδιάδα, το οποίο περνάει οριζόντια μέσα από τα Στενά του Αχέροντα. Προσφέρει στον επισκέπτη θέα προς τα Στενά, τα βουνά του Σουλίου και το κάστρο της Κιάφας. Είναι μία μέτρια έως εύκολη διαδρομή σε καλοχαραγμένο μονοπάτι μήκους 10χλμ. που κατεβαίνει από τα 400μ. υψόμετρο στα 40μ. Η διάρκεια της διαδρομής έχει υπολογιστεί στις 3 ώρες.
Δείτε τη διαδρομή Μονοπάτι μέσα από τα Στενά του Αχέροντα σε ξεχωριστό παράθυρο στο Google maps.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο επισκέπτης να αντλήσει
από το Περίπτερο Πληροφόρησης στη Γλυκή.
Στο δέλτα του ποταμού Αχέροντα δεν υπάρχουν χαραγμένες πεζοπορικές διαδρομές, όμως έχοντας κανείς σαν αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης στην Αμμουδιά μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόλογους περιπάτους μισής έως και μίας ώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Θέα στην εκβολή του Αχέροντα.
Μια εύκολη βόλτα διάρκειας 30 λεπτών συνδυασμένη με βαρκάδα προσφέρεται στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα. Από την Αμμουδιά μπορεί κανείς να κλείσει συμφωνία με ένα βαρκάρη για να τον περάσει στην απέναντι όχθη του ποταμού και να τον πάρει ξανά όταν τελειώσει η περιήγηση. Εκεί έχει την ευκαιρία κανείς να διασχίσει το έλος που το καλοκαίρι είναι κατάξερο και να ανηφορήσει στο λόφο με το μικρό ναό της Αγίας Ελένης. Η διαδρομή είναι μικρή και προσφέρει ωραία θέα στην Αμμουδιά και στα έλη του Αχέροντα.
Δείτε τη διαδρομή στις εκβολές του Αχέροντα σε ξεχωριστό παράθυρο.
Νεκρομαντείο.
Η διαδρομή αυτή είναι ένας μικρός περίπατος, γεμάτος εκπλήξεις και δέος από το Μεσοπόταμο στο αρχαίο Νεκρομαντείο, διάρκειας 30 λεπτών. Από το κέντρο του οικισμού Μεσοπόταμο μπορεί κανείς να ανηφορήσει προς την κορυφή του λόφου. Εκεί βρίσκονται τα απομεινάρια από το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, που υπήρξε το πιο φημισμένο των αρχαίων χρόνων.
Στο Μεσοπόταμο εκτός από αυτοκίνητο μπορεί κανείς να φτάσει και με μια υπέροχη βαρκάδα που προσφέρουν οι ψαράδες της Αμμουδιάς στους επισκέπτες.
Δείτε τη διαδρομή Μεσοπόταμο - Νεκρομαντείο σε ξεχωριστό παράθυρο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές αλλά και το πώς θα πρέπει να κινηθούν με ασφάλεια στον υγρότοπο και χωρίς να προκαλέσουν όχληση ή καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν οι επισκέπτες να αντλήσουν από το Κέντρο Πληροφόρησης της Αμμουδιάς.
Επίσης οι περιοχές των Δέλτα και Στενών Αχέροντα προσφέρουν δυνατότητες και για την ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων, όπως καγιάκ, ράφτιγκ, ιππασία, ποδηλασία.
Κείμενο φωτογραφία απο τη σελίδα
www.kalamas-acherontas.gr.
Πηγή: Αναδημοσίευση από το blog vorioionio.
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου