Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Βασικές οδηγίες για όσους καταδύονται.

Σε συνέχεια των βασικών οδηγιών για τους λουόμενους, αναφέρουμε τις βασικές οδηγίες για όσους καταδύονται που έδωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η κατάδυση είναι μία συναρπαστική αλλά και απαιτητική δραστηριότητα. Όταν εκτελείται σωστά, με την εφαρμογή της σωστής τεχνικής, είναι πολύ ασφαλής. Αντιθέτως εγκυμονούνται κίνδυνοι όταν δεν ακολουθούνται οι απαραίτητοι και καθιερωμένοι κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι περιγράφονται συνοπτικά παρακάτω:
1. Καταδυόμαστε μόνο όταν βρισκόμαστε σε άριστη κατάσταση υγείας και είμαστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι για το είδος κατάδυσης που θα επιχειρήσουμε.
2. Ποτέ δεν καταδυόμαστε μόνοι. Πάντοτε έχουμε μαζί μας ένα σύντροφο που εμπιστευόμαστε πλήρως και η εκπαίδευσή του είναι αντίστοιχη με τη δική μας.
3. Έχουμε πάντοτε μαζί μας πλωτήρα με τη σημαία των καταδύσεων.
4. Επιθεωρούμε σχολαστικά τον εξοπλισμό μας πριν καταδυθούμε και φροντίζουμε για τη συντήρηση του μετά την ανάδυση.
5. Δεν καταδυόμαστε σε περιοχές που δε γνωρίζουμε ή με μεγάλη κίνηση πλωτών μέσων, σε περιοχές με ισχυρά ρεύματα, μολυσμένα νερά ή όταν η κατάσταση επιφανείας είναι τρικυμιώδης.
6. Μόλις νοιώσουμε κόπωση, ζάλη, πονοκέφαλο ή δυσφορία για οποιοδήποτε λόγο, διακόπτουμε την κατάδυσή μας και αναδυόμαστε προσεκτικά με τη βοήθεια του ζευγαριού μας.
7. Κατά την ανάδυση αναπνέουμε πάντα με κανονικό ρυθμό και δεν κρατάμε την αναπνοή μας.
Όσον αφορά αυτούς που ασχολούνται με την υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κάτωθι οδηγίες:
1. Ποτέ δε θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας και να αψηφούμε τους κινδύνους που ενέχει αυτό το είδος της αλιείας.
2. Να κινούμαστε πάντα εκ του ασφαλούς και να αποφεύγουμε τις παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες, όσον αφορά το βάθος, το χρόνο κατάδυσής μας, τις επικίνδυνες περιοχές (σπηλιές, ρεύματα κλπ). Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για την ανάδυσή μας να είναι υπερεπαρκής.
3. Να μην εξακολουθούμε να έχουμε οπλισμένο το ψαροντούφεκό μας όταν βρισκόμαστε έξω από το νερό.
4. Να μην ξεχνάμε ότι η αμέλεια τήρησης των ανωτέρω οδηγιών στην επιδίωξη μας «να μη χάσουμε» κάποιο ψάρι, ενδεχομένως να αποβεί «μοιραία» για την ίδια μας τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: