Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Μέλι Πάργας.

Μέλι είναι το τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους μέχρι να ωριμάσει. Μία μέλισσα πρέπει να εργαστεί εννέα με δώδεκα ημέρες και να επισκεφθεί τριάντα με σαράντα χιλιάδες λουλούδια ώστε να παράγει ένα γραμμάριο μέλι. Το μέλι περιέχει νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και άλλες θρεπτικές ουσίες. Χάρη στην βακτηριοστατική ιδιότητα του το μέλι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων και συνεπώς συστήνεται για την ανακούφιση απ’ τον πονόλαιμο και για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων. Συγχρόνως το μέλι δίνει στον οργανισμό δύναμη και ευεξία, διορθώνει τον μεταβολισμό, ενισχύει την άμυνα του και προστατεύει από στομαχοεντερικές παθήσεις.
Tα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, λεμονιά) αποτελούν μια σημαντική πηγή νέκταρος για την παραγωγή μελιού. Το μέλι εσπεριδοειδών (κυρίως το μέλι πορτοκαλιάς) είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Παράγεται κυρίως στα νησιά (Xανιά, Πόρο κλπ.), στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο (Πάργα).
Γεύση: Εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση.
Άρωμα: Έντονο, υπέροχο άρωμα.
Xρώμα: Aνοιχτό κίτρινο.
Kρυσταλλώνει πολύ γρήγορα. Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. Μέσος όρο θερμίδες Kcal/kg 3299τρυγιέται τον Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: