Συνέχεια της αναδημοσίευσης από την εφημερίδας ''Η ΠΑΡΓΑ'' για τα 145 χρόνια που ο Κων. Κανάρης επισκέφτηκε την γενέτειρα του Πάργα. Μέρος δεύτερο.
...2) Άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας των Αθηνών <<ΕΣΤΙΑ>> της 28ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1937.
<<Ο Πρόεδρος της Κοινότητος (και νυν Δήμαρχος) Πάργας κ. Αλέξανδρος Μπάγκας είχε την καλωσύνην να μου διαβιβάσει τηλεγραφικώς τας ευχαριστίας που Δήμου δια την εκ των επισήμων οικογενειακών αρχείων αποκάλυψιν της προγονικής εκ Πάργας καταγωγής του Εθνικού Ήρωος και παλαιού Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κων. Κανάρη. Δια του ιδίου δε τηλεγραφήματος με επληροφόρησεν ο κ. Μπάγκας ότι το Δημοτικόν Συμβούλιον αποφάσισε να τελέση την προσεχή Κυριακήν πάνδημον μνημοσυνών υπέρ της μνήμης του αθανάτου θαλασσομάχου, του οποίου η Πάργα υπήρξε η πρώτη πατρίς του. Το ανωτέρω τηλεγράφημα δίδει αφορμήν εις την συμπλήρωσιν του θέματος εκ της ιδίας πάντοτε αυθεντικής πηγής: Εκ των ανεκδότων σημειώσεων, δηλαδή, του ενδόξου πυρπολητού και του υιού του Αριστείδου, καθώς και των σχετικών παραδόσεων της οικογενείας Κανάρη, περί των οποίων ευγενώς, δια μακράς επιστολής του με κατέστησεν ενήμερο ο δισέγγονος του-Εθνικού Ήρωος Συνταγματάρχης κ. Κων. Θεμιστ. Κανάρης. Η γενομένη αποκάλυψις φυσικά δεν μετακινεί καθόλου την δόξα του Κανάρη, η οποία ήτο αποκλειστικώς Ψαριανή και ως τοιαύτη καθωρίσθη ήδη αμετακλήτως από την ιστορίαν, η ευκαιρία όμως της εκδηλώσεως της υπερηφάνειας των συμπολιτών της προγονικής πατρίδος του Κανάρη επιβάλλει και την αποκάλυψιν της αγνώστου έως τώρα προσωπικής επισκέψεώς του εις την Πάργαν κατά την άνοιξιν του 1863. Η επίσκεψις αύτη περί της όποιας γίνεται λόγος εις τας αυτοβιογραφικάς σημειώσεις του ναυάρχου, είναι ιστορικώς ενδιαφέρουσα, διότι τον Κανάρη συνώδευσε τότε, όπως γράφει ο ίδιος και ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ηπειρώτης και αυτός την προγονικήν καταγωγήν, συνδεδεμένος μαζί του με παλαιούς φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς. Κατά την εποχήν εκείνην ο Κανάρης ήτο εντολοδόχος του Έθνους, Μέλος δηλ. της τριμελούς Επιτροπής (Κανάρης - Ζαΐμης - Γρίβας) εις την οποίαν η Β' των Ελλήνων Συνέλευσις, δια ψηφίσματός της έδωσεν εντολήν (Μάρτιος 1863) να μεταβή εις Κοπεγχάγην και να προσφέρει επισήμως το Ελληνικόν Στέμμα εις τον νεαρόν τότε πρίγκηπα της Δανιμαρκίας Γουλιέλμον - Γεώργιον Α' (τον Γκλύξμπουργκ). Η επιτροπή της συνελεύσεως, συνοδευομένη από τους συμβούλους της και υπασπιστάς της Σκουξέν, Δόσιον, Πικέρνην, Βρατσάνον, Μολάν, Γεώργιον Α. Μαυροκορδάτον και Τιμολέοντα Φιλήμονα διευθυνομένη εις Δανίαν, έφθασεν εις την Κέρκυραν κατά το απόγευμα της 2ας Απριλίου του 1863. Μόλις εγνώσθη η άφιξις της επιτροπής, ολόκληρος η πόλις της Κερκύρας ανεστατώθη από τον κοινόν ενθουσιασμών. Εκ των πρώτον δε έσπευσεν εις την παραλία ο παρεπιδημών τότε εν Κέρκυρα Αριστοτέλης Βαλαωρίτης μετά του Προέδρου του τοπικού συλλόγου της <<Αναγεννήσεως>>, Γουργουράκη, ενώ ταυτοχρόνως, ο Παδοβάς έσπευσε να προπαρασκευάση την λαϊκήν υποδοχήν εις την πόλιν.
Εις την παραλίαν ο Βαλαωρίτης συνηστήθη με τον αποβηβασθέντα πρώτον πολιτικόν αρχηγόν της Επιτροπής Θρασύβουλον Ζαίμην, παλαιόν φίλον και συμμαθητήν του.
Συγκεκινημένοι εξαιρετικά και η δύο, περιεπτύχθησαν αλλήλους και αντήλλαξαν αδελφικόν ασπασμόν.
Έπειτα ο Βαλαωρίτης και ο Γουργουράκης ανήλθον επί του ατμοπλοίου προς συνάντησις και των μελών της αποστολής.
Ο Βαλαωρίτης έως τα τελευταία χρόνια της ζωής του διηγείτο ότι η συνάντησίς του εκείνη μετά του Κων. Κανάρη του επροξένησε μίαν από τας σφοδρότερος συγκινήσεις του βίου του. Η συγκίνησις και τα δάκρυα έπνιγαν την φωνήν του ποιητού όταν εγονάτισεν εμπρός από τον δοξασμένον θαλασσομάχον και κατεφίλει τα χέρια του και εδέχετο την ευλογίαν του.
Κατόπιν απεβιβάσθηκαν όλοι και η Επιτροπή έτυχεν αποθεωτικής υποδοχής από μέρους του Κερκυραϊκού λαού, που είχε καταληφθή από πραγματικήν φρενίτιδα... Επανερχόμεθα τώρα εις τας αυτοβιογραφικός σημειώσεις του Κων/νου Κανάρη.
Εξ αυτών προκύπτει ότι η τριήμερος αναγκαστική παραμονή -δια λόγους αναμονής και επισκευής του ατμόπλοιου- εις την Κέρκυραν, έδωσε την ευκαιρίαν εις τον Κανάρην και Βαλαωρίτην της συντόμου εκδρομής εις την κοινήν προγονικήν πατρίδα των την Ήπειρον. Η επίσκεψις αύτη του ενδόξου θαλασσομάχου και του Βαλαωρίτη εις την Πάργα επραγματοποιήθη των 5ην Απριλίου του 1863. Περί αυτής γράφει ο ίδιος ο Κανάρης: <<... επωφελήβημεν της ευκαιρίας και μετέβημεν εις απίσκεψιν των πατρίδων μας (τούτε Βαλαωρίτον και εμού) των προγονικών εις την κατέναντι της Κερκύρας Ήπειρον, της λατρευτής Πάργας, της οποίας ανήλθομεν τον άναντι καλντεριμικόν δρόμον, όστις μου εθύμιζε τους παιδικούς χρόνους και τους αλλεπάλληλους αγώνας των προγόνων μου...>>.
Εις το σημείον αυτό των σημειώσεων του ναυάρχου, γίνεται λόγος και περί της ζωηράς συγκινήσεως που ησθανθησαν οι δύο Εθνικοί άνδρες όταν έφθασαν εις την τοποθεσίαν του παλαιού φρουρίου όπου ευρίσκετο ο προγονικός πύργος και η περίφημος εκείνη σπηλιά εκ της οποίας προήρχετο και το αρχικό επώνυμον (Σπηλιωτέας) της παλιός οικογενείας του Κανάρη.
Με τας ολίγας αυτάς αλλά αδράς γραμμάς, περιγράφει εις τας σημειώσεις του ο ένδοξος θαλασσομάχος του 21 Κων/νος Κανάρης την ιστορικήν με τον Βαλαωρίτην εκδρομήν του εις την πρώτην του προγονικήν πατρίδα την Πάργαν της Ηπείρου>>. Δημ. Γατόπουλος (1891-1956).
Εν τω μεταξύ μεσολάβησαν τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου πολέμου και η υπόθεση ατόνισε. Μερικά χρόνια αργότερα πέθανε και ο Γατόπουλος και ο κάτοχος του πολύτιμου αρχείου Κ.Θ. Κανάρης.
Φθάνουμε στις 18 Αυγούστου του 1963 που έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πυρπολητή για τον εορτασμό της 100ετίας από την επίσκεψη στην προγονική του πατρίδα την Πάργα (5/4/1863 - 5/4 18/8/1963).
Πέρα από το τελετουργικό και θεαματικό μέρος των έξοχων πραγματικά εκδηλώσεων αξίζει να αναφέρουμε την ουσιώδη σημασίας συμμετοχή στις γιορτές της Κας Νίνας Κανάρη - Κλάψη και του γιού της Ιωάννου Κ. Κανάρη. Πρόκειται για τη σύζυγο και το γιό του μνημονευόμενου από τον Γατόπουλο συνταγματάρχη Κ.Θ. Κανάρη, κατόχου του πολύτιμου αρχείου, οι οποίοι έφθασαν στην Πάργα και βεβαίωσαν το γεγονός της καταγωγής.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο Μιλτιάδης Κανάρης, δισέγγονος του θαλασσομάχου. Πρόκειται για τον Μιλτιάδη Αριστείδου Κανάρη που χάρισε στο Ιστορικό Μουσείο Αθηνών το <<επτάκαννο>> όπλο του Κων. Κανάρη. Το όπλο είχε χαρίσει στον Ήρωα το 1826 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος ο Ι', που θαύμαζε τον Κανάρη για την ανδρεία και τα κατορθώματα του. (Ο Κάρολος υπήρξε φιλέλληνας και βοήθησε στην Επανάσταση). Το όπλο φέρει χαραγμένα τα αρχικά του. C.H.
Ο ημερήσιος εορτασμός έγραφε:
<<Η ιστορική, η πουλημένη αλλά αδούλωτη Πάργα, τιμώσα τον Ήρωα, τον Πυρπολητήν, το θρυλικόν τέκνο της Κων/νον Κανάρη, ο οποίος εγεννήθη εν αυτή κατά μήνα Σεπτέμβριο 1970 έτους, οργανώνει εις τας 18 Αυγούστου 1963 δια της Δημοτικής της Αρχής, Πανδήμους εορτάς επ' ευκαιρία συμπληρώσεως κατά το τρέχον έτος 100/ετίας από της επισκέψεώς Του εις την γενέτειραν και προγονικήν Του Πατρίδα (1863-1963) δια της τελέσεως των αποκαλυπτηρίων της προτομής Του...>>. κ.τ.λ..... Εν Πάργα τη 1η Αυγούστου 1963 Ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Μπάγκας.
Κυριακή 31 Αυγούστου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ΑΙΣΧΟΣ !!!!!! Ως ΠΟΤΕ θα παραχαράσσεται την ιστορία παργινοι . ως πότε θα προσπαθείτε να αποδείξετε αποποιηματα της φαντασίας σας . ως πότε θα επικαλείσθε τα υποτιθέμενα απομνημονεύματα του μεγάλου ΨΑΡΙΑΝΟΥ και αγράμματου ΚΩΣΤΑΝΤΗ ΚΑΝΑΡΗ που ποτέ δεν υπήρξαν αλλά που εσείς γράψατε για να αποδείξετε τα ψεύδη σας .Είναι γνωστή η προ ετών προσπάθεια του Δήμου Πάργας και ελάχιστων άλλων να αποδείξουν χωρίς στοιχεία ότι ο Κωσταντής Κανάρης γεννήθηκε στην Πάργα. Φυσικά, όλοι αυτοί οι κύριοι έχουν διαψευσθεί από τα ίδια τα ιστορικά στοιχεία. Σας αναφέρουμε ελάχιστα μόνο από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ήρωας Κ. Κανάρης γεννήθηκε στα Ψαρά.
Ο Κωνσταντίνος Μικέ Κανάρης όπως αναφέρουν τα μητρώα αξιωματικών του Ναυτικού μας γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793. Γεννήθηκε στα Ψαρά γιατί ο πατέρας του Μικές Κανάρης ήταν επίσης γέννημα θρέμμα του ένδοξου νησιού μας. Τώρα αν ο παππούς ή ο προπάππος του Κωσταντή Κανάρη (ποτέ οι Ψαριανοί δεν είπαμε ότι είμαστε γηγενείς είναι γνωστό ότι τα Ψαρά μετά την ερήμωση των πρώτων χριστιανικών αιώνων κατοικήθηκαν το 1642 από Έλληνες προερχόμενους από τον κυρίως κορμό τις Ελλάδος) είχε έρθει από άλλη περιοχή του ελλαδικού χώρου ή της Ιταλίας δεν είναι κανείς σε θέση να γνωρίζει και να μπορεί να το αποδείξει.
Εμείς όμως έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις για τον πατέρα του Κωσταντή Κανάρη το Μικέ Κανάρη, ο οποίος ήταν παντρεμένος με Ψαριανή της οικογένειας Νικολάρα και είχε εκλεγεί επανειλημμένα Δημογέροντας στη Βουλή των Ψαρών.
Ο Ιστορικός Κωνσταντίνος Νικόδημος στο δίτομο βιβλίο του «υπόμνημα της νήσου Ψαρών» τόμος Ά σελ 82, για τα ήθη, τα έθιμα και τους άγραφους νόμους της προεπαναστατικής κοινωνίας των Ψαρών που στην πλειοψηφία τους ισχύουν ακόμα και σήμερα, αναφέρει :
«τα συνοικέσια εγένοντο μεταξύ Ψαριανών. Με ξένους δεν υπάνδρευον ούτε τους υιούς ούτε τας θυγατέρας των. Εάν δε ξένος τις ήθελε να νυμφευθεί θυγατέρα Ψαριανού ούτος έπρεπε να είναι ενδεέστατος δια να δώση την θυγατέρα του. Τοιαύτα τα συνοικέσια ήσαν ολίγα. Έπρεπε να είναι γνωστή η διαγωγή του νυμφίου και να έχη και εχέγγυα ότι δεν θα φύγη και αφήση την γυναίκα του και τα τέκνα του. Ο ξένος αυτός οσηνδήποτε κατάστασιν και αν απέκτα δεν διωρίζετο εις την δημοτική Αρχήν . Oι απόγονοιίτου όμως απέκτων το δικαίωμα τούτο.’’
Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ο Μικές Κανάριος ήταν Δημογέροντας της Βουλής των Ψαρών που συνεπάγεται ότι ήταν γέννημα –θρέμμα Ψαριανός διαφορετικά ήταν αδύνατος ο διορισμός του στην Δημοτική αρχή και ο γάμος του με Ψαριανή όπως βεβαιώνει ο Ιστορικός.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Κανάρης ήταν Ψαριανός, ήταν Έλληνας, για την ελευθερία της Ελλάδας αγωνίστηκε όπως και χιλιάδες άλλοι Ψαριανοί που αγωνιζόμενοι και δίνοντας την περιουσία τους και την ζωή τους. Αν ζούσε ο Κανάρης θα σας έλεγε αυτό που κάποτε είπε στον Όθωνα «ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ».
Υ.Γ. Είμαι στην διάθεση σας για να σας δώσω όλα τα αληθή στοιχεία που αποδεικνύουν oτι ο Κανάρης γεννήθηκε στα ηρωικά και τρισένδοξα Ψαρρά.
Δημοσίευση σχολίου