Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πάργα ψαροντούφεκο και ασφάλεια κατάδυσης.

Τι πρέπει να ξέρει ο ερασιτέχνης ψαροντουφεκάς.

Συμβουλές για μια ασφαλή κατάδυση.
   Το «σπορ» του ψαροντούφεκου είναι μια αγαπημένη ασχολία για πολλούς Έλληνες και κυρίως τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και να μην μπει σε κίνδυνο η ζωή του επίδοξου, ερασιτέχνη ψαροντουφεκά, πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα. Ακολουθούν συμβουλές και κανόνες για μια ασφαλή κατάδυση με ψαρουντούφεκο:
-Μην ψαρεύεις με ψαροντούφεκο αν δεν έχεις συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας σου.
-Μην ψαρεύεις σε απόσταση διακοσίων (200) μέτρων από το σημείο όπου συνήθως κολυμπούν οι λουόμενοι.
-Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν: Λιμενικά έργα, ναυτιλιακές σημάνσεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση. Ακόμη πρέπει να αποφεύγεται κοντά σε Αγκυροβολημένα πλοία, θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών καθώς και σε εισόδους - εξόδους λιμανιών.
-Μη χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική του δύναμή προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.
-Μη χρησιμοποιείς δίχτυα.
-Μη χρησιμοποιείς υποβρύχιο φως.
-Όταν είσαι σε κατάδυση να χρησιμοποιείς πάντα έναν επιπλέοντα πλαστικό σημαντήρα, χρώματος κίτρινου, ο οποίος να φέρει μια σημαία επίσης κίτρινη, με διαγώνια κόκκινη γραμμή. Στο σημαντήρα πρέπει να αναγράφονται τα ψηφία «Υ.Δ.» (Υποβρύχια Δραστηριότητα) και να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση τουλάχιστον τριακοσίων μέτρων.
-Αν ξεκίνησες να ψαρεύεις, βουτώντας από σκάφος, τότε η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος.
-Να θυμάσαι ότι πρέπει να κινείσαι σε ακτίνα πενήντα μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.
-Μη χρησιμοποιείς οποιασδήποτε μορφής καταδυτική συσκευή παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή.
-Ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή της περιοχής στην οποία πρόκειται να καταδυθείς.
-Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου.
-Κινήσου εκ του ασφαλούς. Απόφευγε παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες, όσον αφορά το βάθος, τον χρόνο κατάδυσης, τις επικίνδυνες περιοχές και σπηλιές, τα ρεύματα κ.λπ.
-Φρόντισε ώστε ο χρόνος ανάδυσης σου να είναι υπερεπαρκής. Εκτός του βάθους και της κόπωσης, έχε υπόψη σου τη δυσχερή κατάσταση που μπορεί να επέλθει εξαιτίας των βαρών που έχεις στη μέση σου (εφ’ όσον φοράς βάρη).
-Αφόπλισε το ψαροντούφεκο, όταν αποφασίσεις να βγεις έξω στην ακτή. Αντίθετα, μην το οπλίσεις πριν καταδυθείς, όταν ακόμα είσαι στην ακτή και ετοιμάζεσαι να βουτήξεις. Μία απροσεξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός λουόμενου.
-Μην βουτάς μόνος σου! Πάρε μαζί σου και παρέα που θα μπορεί να σε βοηθήσει σε μια κατάσταση ανάγκης.
-Μη βρίσκεσαι για πολλή ώρα κάτω απ’ το νερό. Μείωσε όσο μπορείς τις κινήσεις σου υποβρυχίως.
-Μην ανελκύεις από το βυθό αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. Αν ανακαλύψεις τέτοια αντικείμενα, ειδοποίησε τη Λιμενική Αρχή.
-Καλό είναι να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.
-Μην παθιάζεσαι. Η επιδίωξή σου να μην χάσεις κάποιο ψάρι, μπορεί ν’ αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σου αλλά και την ίδια σου τη ζωή!

Αναδημοσίευση από τη σελίδα,  newsbeast.

Δεν υπάρχουν σχόλια: