Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Τα βήματα του Εδουάρδου Λύαρ για την Πάργα.

 Πού χάθηκε ο Εδουάρδος Λύαρ;

   Στις 6 Μάη του 1849, ο Εδουάρδος Λύαρ, κατεβαίνοντας από την Κιάφα, πέρασε μετά από περιπέτειες τον Αχέροντα δυο φορές και βρέθηκε στη Γλυκή. Βιαζόνταν τόσο να φτάσει στην Πάργα, που δεν πρόλαβε να σκιτσάρει τον παλαιοχριστιανικό ναό, ούτε τα σπίτια των χωρικών στην Ποταμιά. Πήρε το δερβένι με οδηγό τον Ανδρέα Πρίντεζη, ο οποίος τελικά...χάθηκε!
(Στο χάρτη, με συνεχόμενη γραμμή η πορεία του E.L. και με διακεκομμένη η πορεία που έπρεπε ν΄ακολουθήσει).
Όταν πέρασαν κάτω από το Τουρκοπάλουκο (σημ. Κυψέλη) το μεγάλο τρίτοξο γεφύρι "Ούρα μάδε" Μεγάλο γεφύρι αρβ. ο Εδουάρδος βιαζόνταν πολύ για να σταματήσει. Κρίμα, γιατί θα είχαμε μια ακόμη εικόνα γι αυτό το ωραίο γεφύρι που χάθηκε για πάντα...


(Το γεφύρι "Ούρα μάδε" στο λάκκο του γεφυριού ("λάκκα ούρα") κάτω από το Τουρκοπάλουκο.
Αρχείο BOOT στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Τη φωτογραφία ταύτισε με το συγκεκριμένο γεφύρι ο Πήλιο Μαντάς)

Ο Ανδρέας λοιπόν, μαζί με τον Εδουάρδο προχώρησαν για την Αγία Κυριακή, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ερμήτη, , αλλά κάπου έστριψαν πιο νότια και βρέθηκαν πάνω από τον κόλπο του...Άι-Γιάννη ανάμεσα Πάργα και Φανάρι.
Εκεί τουλάχιστον, ο Εδουάρδος, αφού βεβαιώθηκε ότι δεν θα έβλεπε την Πάργα, σκιτσάρισε το Φανάρι στα πόδια του:(Αρχείο Houghton Library, Harvard)
Όταν πέρασα προχτές από την περιοχή βρήκα το ακριβές σημείο στο οποίο ο Εδουάρδος έστησε το καβαλέτο του. Στο ημερολόγιό του αναφέρει ότι την άλλη μέρα ξαναπέρασε από το ίδιο μέρος. Βρισκόνταν δηλαδή πάνω στο "δρόμο" Φανάρι Πάργα.
Δεν μένει παρά (μαζί με τον άλλο...Ανδρέα), να ακολουθήσουμε τα βήματα του Lear!
Σύντομα θα σας περιγράψουμε το "ταξίδι στα μέρη που χάθηκε ο Εδουάρδος!"  :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: