Η ιστορία της πόλης δεν είναι γραμμένη μόνο σε κάποια βιβλία ή στις αναμνήσεις των ανθρώπων, είναι γραμμένη και στους δρόμους της. Ο «Η.Α.» κάθε μέρα παρουσιάζει πώς κάποιες οδοί πήραν το όνομά τους, σύμφωνα με τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο και είναι αρμόδιο να καθορίσει με τις αποφάσεις του τη φυσιογνωμία της πόλης. Η επιλογή των δρόμων και των πλατειών που θα παρουσιαστούν, δεν έγιναν μόνο βάσει του μεγέθους τους. Για την ονοματοθεσία των περισσότερων έγιναν πολιτικές και ιδεολογικές μάχες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτυπώνοντας ή προκαλώντας τον διχασμό και στους πολίτες. Επιπλέον οι ιστορίες αυτές έρχονται να αναδείξουν πώς η πόλη αποδέχτηκε ή δεν αποδέχτηκε τις κρίσιμες καμπές στην πορεία της, αλλά και πώς αντιμετώπισε τα όσα κατά διαστήματα έχουν συμβεί σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα το αφιέρωμα συνεχίζεται με την ονοματοθεσία της πλατείας Πάργης.
Η πλατεία Πάργης είναι από τις παλιότερες. Το όνομά της το πήρε αμέσως μετά την απελευθέρωση. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά τοπωνύμια της πόλης, και δη στην καθαρεύουσα (Πάργας στη νεοελληνική γλώσσα). Ωστόσο, η πλατεία αυτή για αρκετά χρόνια είχε χάσει την ονομασία της για πολιτικούς λόγους.
Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου του 1959, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με δήμαρχο τον Γρηγόρη Σακκά αποφασίζει να μετονομάσει την πλατεία Πάργης σε πλατεία Ντουάιτ Αϊζενχάουερ προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ και ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα, και βέβαια στο πλαίσιο του φιλοαμερικανισμού που ανθεί εκείνη την περίοδο. Στην εισήγηση του δημάρχου, ο Αϊζενχάουερ χαρακτηρίζεται «ηγέτης της παγιώσεως της Ειρήνης του Κόσμου». Το Δημοτικό Συμβούλιο εκδίδει μάλιστα ψήφισμα με το οποίο ανακηρύσσει «τον μέγαν ηγέτην του ελευθέρου κόσμου» επίτιμο δημότη ενώ αποφασίζει επιπλέον να του απονείμει και το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
Τον Μάρτιο του 1965 ο δήμαρχος Χριστόφορος Κωσταδήμας αποφασίζει να επιστρέψει στην Πάργα… την πλατεία της στα Γιάννενα. Ο δήμαρχος υποστηρίζει: «Τιμώμεν περισσότερον ως εθνικήν διά ημάς αξίαν την ωραίαν και ηρωικήν Πάργαν η οποία κατά τους χρόνους της τούρκικης σκλαβιάς και ιδιαιτέρως κατά την περίοδον της τυραννίας του Αλή πασά υπήρξεν το καταφύγιον των διωκομένων Ηπειρωτών αλλά και ορμητήριον απόθεν απέδραμον οι μαχηταί εναντίον του τυράννου κατακτητού. Εάν ο στρατηγός Αϊζενχάουερ εγνώριζεν ότι ημείς καθηρέσαμεν τάς πινακίδας της Πάργας διά να θέσωμεν εις την θέσιν την πινακίδα με το όνομά του, θα ησθάνετο αποτροπιασμόν και περιφρόνησιν προς τους υπευθύνους της πράξης αυτής, ως απεμπολούντας τας εθνικάς των αξίας». Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η πράξη αυτή είναι αποτέλεσμα κομματικής εμπάθειας και μόνο. Η πλατεία ως πλατεία Αϊζενχάουερ δεν ξεχνιέται όμως. Επιστρέφει επί δικτατορίας. Τον Ιούνιο του 1967, το δημοτικό συμβούλιο ανακαλεί μια σειρά από αποφάσεις ονομασίας και μετονομασίας των οδών που είχε λάβει η δημοτική αρχή του Κωσταδήμα. Ο Αϊζενχάουερ απομακρύνεται οριστικά από την πόλη με τη μεταπολίτευση.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα agon.gr.
Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου