9 Αυγούστου 1945, πριν 65 χρόνια.
Οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, σήμερα.
Οι πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, σήμερα.
«...Οι επίσημες και ανεπίσημες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου σήμερα και τα οπλοστάσια τους, έχουν ως εξής:
ΗΠΑ: Σύμφωνα με τη νέα συνθήκη, που διαδέχεται τη συμφωνία START του 1991, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα περιορίσουν τον αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών σε 1.550, 30% λιγότερες σε σχέση με τη Συνθήκη της Μόσχας του 2002. Η συμφωνία που θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν την έγκριση από τα νομοθετικά σώματα των δύο κρατών.Σύμφωνα με τη συμφωνία START, τον Ιανουάριο του 2009 η χώρα διέθετε 5.200 πυρηνικές κεφαλές και 2.700 επιχειρησιακά λειτουργικές κεφαλές. Η Συμφωνία της Μόσχας του 2002, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αναφέρει ότι κάθε χώρα οφείλει να μειώσει τις πυρηνικές τις κεφαλές σε 1.700 – 2.200, μέχρι το 2012.
Ρωσία: Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 14.000 πυρηνικά όπλα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας START 1, το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο μειώθηκε σε περίπου 3.900 τον Ιανουάριο του 2009.
Γαλλία: Η Γαλλία είναι μέλος της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT) από το 1992. Το 2008, ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το πυραυλικό οπλοστάσιο υποβρυχίων, ενώ θα μειώσει και το οπλοστάσιο των πυραύλων αέρος κατά ένα τρίτο. Τον Σεπτέμβριο του 2008, η χώρα είχε ήδη μειώσει το οπλοστάσιο της στις 300 πυρηνικές κεφαλές.
Βρετανία: Το πυρηνικό της στοκ αποτελείται από λιγότερες από 200 στρατηγικές και «υπό-στρατηγικές» κεφαλές σε τέσσερα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Δεδομένου του παροπλισμού των δύο υποβρυχίων το 2024, η Βρετανία θα προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας νέας κλάσης που θα αντικαταστήσει τα πυρηνικά εξοπλισμένα υποβρύχια.
Κίνα: Υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 250 στρατηγικά και τακτικά πυρηνικά όπλα, αλλά και επαρκή αποθέματα υλικών για να παράγει περισσότερα, εφόσον χρειαστεί Η χώρα προσχώρησε στη Συμφωνία NPT το 1992 ως πυρηνική δύναμη. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον μη πυρηνικών δυνάμεων.
Βόρεια Κορέα: Η Β. Κορέα υποσχέθηκε να διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμ ατο 2005, ωστόσο μετά καταπάτησε τη συμφωνία, πραγματοποιώντας πυρηνικές δοκιμές τον Οκτώβριο του 2006 και τον Μάιο του 2009. Έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις εξαμερείς συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία κι τις ΗΠΑ για τον περιορισμό των πυρηνικών της σχεδίων. Ειδικοί πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα, που αποσύρθηκε από τη Συμφωνία NPT τον Ιανουάριο του 2003, έχει παράγει πλουτώνιο που θα μπορούσε να παράγει έξι με οκτώ βόμβες.
Ινδία: Έχει επίσημα αυτό-διακηρυχθεί πυρηνική δύναμη. Θεωρείται ότι το Νέο Δελχί έχει παράγει πλουτώνιο αρκετό για την κατασκευή τουλάχιστον εκατό πυρηνικών κεφαλών. Έκθεση διεθνούς επιτροπής του 2007, υπολόγισε ότι η χώρα διαθέτει ήδη 50-60 πυρηνικές κεφαλές.
Πακιστάν: Το Πακιστάν πιστεύεται ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 580-800 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου, αρκετού για την παραγωγή 30-50 βομβών. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Κίνα βοήθησε το Πακιστάν μέσω της παροχής υλικών αλλά και τεχνογνωσίας. Ανησυχία προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η χώρα αδυνατεί να αποτρέψει επιθέσεις ακόμη και σε φυλασσόμενες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Μη αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις
Ισραήλ: Θεωρείται ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ενώ το ίδιο ακολουθεί μια τακτική αμφισημίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς για τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου της χώρας, το Ισραήλ έχει περίπου 100-200 προηγμένες πυρηνικές συσκευές. Επίσημα, έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα εμφανίσει πυρηνικά όπλα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Ιράν: Μέχρι το 1970, το Ιράν ήταν μη-πυρηνικό μέλος της Συμφωνίας NPT. Εφαρμόζει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, που η χώρα δηλώσει ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας. Οι δυτικές δυνάμεις θεωρούν ότι το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει τα μέσα κατασκευής ατομικών βομβών, ενώ τελεί υπό κυρώσεις από τον ΟΗΕ λόγω της άρνησης του να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αναλυτών, το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας...»
Αναδημοσίευση από τη σελίδα, portal.kathimerini.
Φωτογραφία από τη σελίδα, english.illinois.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου