Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Παργινός, Ιωάννης Δημουλίτσας ή Πατατούκος.

Πατατούκος

   Έτσι έμεινε περισσότερο γνωστός στην ιστορία ο κατασκευαστής των πρώτων πυρπολικών του αγώνα, Ιωάννης Κωνσταντίνου Δημουλίτσας.
   Κατάγονταν από την Πάργα και πολύ νέος εγκαταστάθηκε στα Ψαρά. Ταξίδευε συχνά με τα ψαριανά πλοία. Σ΄ένα ταξίδι του έμεινε κάμποσο καιρό στην Τουλώνα της Γαλλίας. Έπιασε φιλία μ΄ένα αξιωματικό του μηχανικού, Ρίτσι, που έκανε τον καθηγητή στον εκεί Γαλλικό ναύσταθμο. Από αυτόν επήρε μαθήματα κατασκευής πυρπολικών. Στα Ψαρά τον θαύμαζαν για τις γνώσεις του και τον θεωρούσαν σοφό. Γι΄αυτό και όταν, μετά την αποτυχία του Γεώργη Καλαφάτη, πρότεινε την κατασκευή του πρώτου πυρπολικού του, του έδωσαν εμπιστοσύνη. Το Μάιο του 1821, τις ημέρες που ήταν σε αμηχανία οι Έλληνες πλοίαρχοι, καθώς δεν μπορούσαν να πλησιάσουν το μεγάλο Τουρκικό δίκροτο στον όρμο της Ερεσού, ο Πατατούκος έφτιαξε βιαστικά το πρώτο πυρπολικό που δεν πέτυχε στην αποστολή του. Όμως με το δεύτερο, που έφτιαξε σε περισσότερο χρόνο, πέτυχε ο Παπανικολής να καταστρέψει το μεγάλο εκείνο εχθρικό πλοίο που τ΄ ονόμαζαν «Κινούμενο όρος». Η επιτυχία εκείνη άνοιξε καινούριο δρόμο στου Έλληνες ναυτικούς για την αντιμετώπιση των εχθρικών στόλων. Χωρίς τα πυρπολικά είναι άγνωστο αν θα επιζούσε η Επανάσταση.
   Ο Πατατούκος που εξακολούθησε και μετά να κατασκευάζει πυρπολικά, είναι αφανής ήρωας του μεγάλου Αγώνα. Η συμβολή σ΄ αυτόν στάθηκε πολύ μεγάλη, αλογάριαστη. Στα Ψαρά ήταν και ως άνθρωπος πολύ αγαπητός ο Πατατούκος για την ανιδιοτέλεια του και τον αγαθό χαρακτήρα του. Γι΄ αυτό και όταν πέθανε από λοιμική, κατά το Μάρτιο του 1823, η κηδεία του έγινε πάνδημη, τον έλεγαν «σωτήρα της Ελλάδας» και η Κοινότητα των Ψαρών χορήγησε στην οικογένεια του σύνταξη μηνιάτικο, σ΄ ένδειξη ευγνωμοσύνης.
Λεξικό της επανάστασης του 1821
Χρ. Στασινόπουλος, τόμος Δ΄, σελ.143

Άλλοι Δημουλιτσαίοι Παργινοί αγωνιστές:
Δημουλίτσας Σπύρος: Εκατόνταρχος στα Επτάνησα μαζί με 187 πατριώτες του και 50 Σουλιώτες επιτεθήκαν κατά των Τουρκαλβανών στην Πάργα τον Ιούλιο του 1821.
Δημουλίτσας Αντώνιος, Δημουλίτσας Αναστάσιος και Δημουλίτσας Παναγιώτης: Έλαβαν μέρος κι αυτοί στην παραπάνω επίθεση
Ευάγγελος Κυριάκης.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Η Πάργα» τεύχος , ευχαριστώ τον Πέτρο για την αποστολή του τεύχους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά είναι τα παραπάνω για τον ‘’Πατατούκο’’ και καλώς αναρτήθηκαν στο site .
Τι θα γίνει όμως με την προτομή μετά την αποχώρηση του Δημαρχείου από το κτίριο ‘’Ξενία’’ του κληροδοτήματος;
Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη προτομή του Ήρωα αρχικά παρέμεινε στις αποθήκες του Δήμου για καμία Δεκαπενταριά χρόνια.
Διαμορφώθηκε χώρος για την τοποθέτηση , δίπλα από τον Ι.Ναό της Αγίας Μαρίνας αλλά ποτέ δεν τοποθετήθηκε εκεί. Γιατί ;
Βρέθηκε όμως στη συνέχεια Καταλληλότερος χώρος , που ήταν επάνω στην ‘’κατουρίστρα’’ όπου και τοποθετήθηκε για κάμποσα χρόνια.
Μετακόμισε στη συνέχεια και μέχρι σήμερα είναι στο μικρό προαύλιο χώρο του κτιρίου γνωστού ως ‘’Ξενία’’ , μαζί με δύο Κακόγουστα και γύψινα αγάλματα που μας χάρισε ο ‘’ταμτάκος’’ και που τόσα χρόνια κανείς δεν βρέθηκε να τα μετακινήσει σε κάποια αποθήκη.
Εκτός αν οι αποθήκες του Δήμου είναι μόνο για τα αγάλματα των Ηρώων.
Ποια θα είναι λοιπόν η νέα θέση της προτομής του Παργινού Ηρώα από τους σημερινούς Παργινούς;
Ξανά στην αποθήκη ;
Ο πρώην Δήμαρχος που πέταξε σε μια άκρη της μικρής πλατείας την προτομή του Ήρωα Κ.Κανάρη φαίνετε δεν πρόλαβε ,όπως προφορικά αρκετές φορές δεσμεύτηκε, να ξαναβάλει την προτομή στην αρχική της θέση.
Υπάρχει περίπτωση οι προτομές των δυο συμπολεμιστών και Ηρώων να πάρουν δίπλα την θέση που τους αρμόζει;
Οι Παργινοί δήμαρχοι δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν οι Φαναρίσιοι λέτε να μπορέσουν και να προλάβουν;