Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Έλληνας ερευνητής κέρδισε στο διαγωνισμό της «Microsoft»

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΑΚΑ
"Εθνικός Κήρυξ" www.ekirikas.com

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Βασίλης Παππάς εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα με την ανακάλυψή του, το «kBouncer». Εισήλθε με αυτοπεποίθηση στο διαγωνισμό ασφάλειας «BlueHat Prize Contest», που διοργάνωσε η Microsoft και κέρδισε την πρώτη θέση και το έπαθλο των $200.000.
Ο διαγωνισμός αυτός είναι ο πρώτος που είχε προκηρύξει προ ενός περίπου έτους η Microsoft για την επίλυση ενός ιδιαίτερα εξειδικευμένου και δυσεπίλυτου προβλήματος που ονομάζεται «Return-Oriented Programming» (ROP). Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζουν οι hackers και που συνήθως χρησιμοποιείται για την απενεργοποίηση ή την παράκαμψη controls ασφαλείας που διαθέτουν οι εφαρμογές. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν είκοσι ερευνητές και καθηγητές από όλο τον Κόσμο και το «kBouncer» του Βασίλη Παππά κέρδισε το πρώτο βραβείο, ενώ το δεύτερο και το έπαθλο των $50.000 κέρδισε ο Ivan Fratric από το Πανεπιστήμιο του Ζαγκρέβου και το τρίτο και το έπαθλο των $10.000 απονεμήθηκε στον Jared DeMott ερευνητή ασφάλειας από την Harris Corp.

Μελετώντας προσεκτικά τον κατάλογο των ερευνητών διαπιστώσαμε ότι ο Βασίλης Παππάς είναι ο μόνος Ελληνας που συμμετείχε στον διαγωνισμό.
Η απονομή των βραβείων έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου στο Λας Βέγκας και ο Ελληνας ερευνητής έτυχε θερμότατης υποδοχής. Σεμνός, ταπεινός και χαμογελαστός αποδέχτηκε το έπαθλο και όταν ρωτήθηκε εάν έχει σχέδια για την αξιοποίησή του επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια.


Μετά τη βράβευσή του πήγε στη γενέτειρά του, στην Πάργα, για να μοιραστεί τη χαρά με τον πατέρα του - καθηγητή Μαθηματικών Γιώργο Παππά, με την μητέρα του Ιωάννα το γένος Δράκου και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, τον Δημήτρη και τον Αλέξανδρο.
Προ ημερών επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου προ τριών ετών επέλεξε για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ε.Κ.» αναφέρθηκε στους στόχους του για το μέλλον, για τις έρευνές του και για την πορεία προς το διδακτορικό δίπλωμα.
Ερωτηθείς τι έχει μεγαλύτερη αξία, το βραβείο ή το έπαθλο, επεσήμανε: «Το σημαντικότερο για εμένα από αυτό το βραβείο είναι η αναγνώριση της δουλειάς μου. Το βραβείο αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι το ?kBouncer? αναμετρήθηκε με άλλες τεχνικές που ανακάλυψαν άλλοι ερευνητές και καθηγητές από όλο τον Κόσμο». Οσον αφορά το χρηματικό ποσό, είπε ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί και ούτε δεσμεύσεις και ότι μεταξύ του ιδίου και της Microsoft υπάρχει ελεύθερο πεδίο.

Σχετικά με την ανακάλυψή του και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, επεσήμανε: «Η τεχνική μου ονομάζεται kBouncer (kernel bouncer) και είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε ένα πρόσφατο και επικίνδυνο τύπο επιθέσεων που ονομάζεται Return-oriented programming».

Μάλιστα, τόνισε ότι το «kBouncer» μέχρι στιγμής είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά επιτεύγματά του.
«Το πρώτο κομμάτι αυτής της δουλειάς δημοσιεύθηκε στο ?IEEE Security & Privacy Symposium? φέτος, το οποίο θεωρείται το κορυφαίο ακαδημαϊκό συνέδριο για θέματα ασφάλειας. Η συνέχεια της δουλειάς αυτής κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο από την Microsoft», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν τα συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας (IT Security) προσφέρουν ουσιαστική ασφάλεια σε εταιρείες και επιχειρήσεις, τόνισε: «Σίγουρα η κατάσταση καλυτερεύει διαρκώς αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε επιτύχει το ζητούμενο. Αυτό επιβεβαιώνεται παρακολουθώντας τα νέα σε θέματα ασφάλειας και τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν hackers κάθε μέρα».

Παράλληλα, είπε ότι «υπάρχουν αρκετές αμυντικές τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα. Κάτι που κατά τη γνώμη μου βοηθάει πολύ, μακροπρόθεσμα, είναι η εκπαίδευση των μελών / χρηστών της εταιρείας. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αρκετές φορές ο πιο αδύναμος κρίκος, ανεξάρτητα από το πόσο ασφαλή μπορεί να είναι αυτά καθ? εαυτά τα συστήματα».

Ο Βασίλης Παππάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάργα και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών από όπου και πήρε το πτυχίο το 2007 και το μεταπτυχιακό το 2009. Από το τρίτο έτος των προπτυχιακών σπουδών του άρχισε να ασχολείται με ερευνητικά θέματα σαν υπότροφος στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, όπως επεσήμανε, επικεντρώνονται στο χώρο της ασφάλειας συστημάτων και δικτύων.

Ερωτηθείς πότε ήρθε στη Νέα Υόρκη και γιατί επέλεξε το Κολούμπια, ο κ. Παππάς είπε: «Ξεκίνησα τις διδακτορικές μου σπουδές τον Σεπτέμβρη του 2009. Ρόλο στην επιλογή μου, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι το Κολούμπια είναι ένα πάρα πολύ καλό πανεπιστήμιο, έπαιξε και η πόλη, η Νέα Υόρκη, την οποία λατρεύω».
Στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, συνέχισε, τον περιέβαλαν με αγάπη και του έδωσαν τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του και τις δημιουργικές του ικανότητες.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πέραν των άλλων καθηγητών και ο ομογενής καθηγητής Δρ. Αγγελος Κερομύτης, ο οποίος είναι και ο μέντοράς του.
Ο Δρ. Κερομύτης, όπως επεσήμανε ο κ. Παππάς, γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την ίδια σχολή της Κρήτης και είναι μόνιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια. Η επικοινωνία μαζί του δεν κατέστη δυνατή διότι βρισκόταν σε ταξίδι.

Ο Βασίλης Παππάς ολοκλήρωσε τα βασικά μαθήματα του διδακτορικού προγράμματος και τώρα ασχολείται με την έρευνα και τη διδακτορική διατριβή. Το καλοκαίρι έκανε έρευνες στα φημισμένα εργαστήρια «Βell-Labs» στη Νέα Ιερσέη.

Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι του για το μέλλον, κυρίως μετά το διδακτορικό, τόνισε: «Στόχος μου είναι να συνεχίσω αυτό που ήδη κάνω, δηλαδή έρευνα πάνω σε θέματα ασφάλειας, χωρίς να έχω συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν».

Οσον αφορά τις διαφορές στην ανώτατη σχολή στη γενέτειρα και το Κολούμπια, τόνισε πως «οι διαφορές είναι αρκετές. Καθένα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του βέβαια».

Οταν τον ρωτήσαμε αν σκέφτεται μετά το Κολούμπια να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι δεν έχει κάποιο σχέδιο προς το παρόν και ότι δεν θα απέκλειε κανένα ενδεχόμενο.
Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις εντυπώσεις του από την πρόσφατη επίσκεψη στην Πάργα.

Ερωτηθείς εάν έχουν έρθει ποτέ οι γονείς του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν διότι ο πατέρας του διδάσκει στο Λύκειο και το καλοκαίρι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις της μητέρας του.

Κληθείς να δώσει συμβουλές στους νέους που σπουδάζουν στον τομέα της Πληροφορικής και της ασφάλειας συστημάτων, ανέφερε: «Δεν νομίζω πως ο τομέας μας έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με άλλους. Επομένως, θα έλεγα απλά ότι πρέπει να σου αρέσει αυτό με το οποίο ασχολείσαι και, ως συνήθως, χρειάζεται δουλειά - δουλειά και πάλι δουλειά για να γευτεί κανείς καρπούς».

Οσον αφορά τις σχέσεις του με τους ηπειρωτικούς, είτε τους φοιτητικούς συλλόγους, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει ουδεμία σχέση και εξέφρασε την επιθυμία να έρθει σε επαφή μαζί τους.
Τέλος, ερωτηθείς για τα βραβεία που είχε αποσπάσει στη γενέτειρα, υπογράμμισε: «Ελαβα δυο υποτροφίες από το ΙΚΥ (Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών), για την επίδοσή μου κατά το τρίτο έτος σπουδών και επειδή είχα τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου στη χρονιά μου. Το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο όμως είναι το βραβείο της Microsoft».

"Εθνικός Κήρυξ" - Η ημερήσια εφημερίδα που γράφει την ιστορία του ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915. Επισκεφθείτε την ανανεωμένη της ιστοσελίδα: www.ekirikas.com.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα     patrisnews.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: