Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ουρές στα ΚΕΠ στους Δήμους Πάργας και Πρέβεζας για μια θέση εργασίας 5 μηνών.

   Η επίσημη ανεργία στο Νομό Πρέβεζας αγγίζει το 30% σύμφωνα με στοιχεία, στους νέους ξεπερνά το 45% ενώ η ανεπίσημη είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αυξημένη η προσέλευση στα ΚΕΠ στους Δήμους Πάργας και Πρέβεζας τις τελευταίες ημέρες για την υποβολή αιτήσεων για την Κοινωφελή Εργασία διάρκειας 5 μηνών σε Δήμους και Περιφέρεια.
Οι θέσεις που περιλαμβάνονται στην πρώτη προκήρυξη  και αφορούν την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Γενικών Καθηκόντων αφορούν 30 άτομα στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, 16 στον Δήμο Πάργας, 24 στον Δήμο Ζηρού και 57 στον Δήμο Πρέβεζας.
Σύμφωνα με υπαλλήλους του ΚΕΠ, καθημερινά πλήθος συμπολιτών σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για τις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν. Η διορία τελειώνει στις 11 Οκτωβρίου, ωστόσο όμως οι υποψήφιοι δεν φαίνεται να πτοούνται από την πολυάριθμη προσέλευση και ελπίζουν για μια θέση.

Μιλώντας στην Τ.Φ., ένας εκ των υποψηφίων, πτυχιούχος, τόνισε πως η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερη δύσκολη, τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Αυτή η πεντάμηνη απασχόληση σε όποιο πόστο, όπως είπε, θα αποτελέσει μία μικρή έστω ανάσα για τα οικονομικά τους καθώς τα έξοδα του σπιτιού και η βαριά φορολόγηση δεν τους αφήνουν περιθώρια.
Ο ίδιος επισήμανε πως η ανεργία στην πόλη της Πρέβεζας αν και δεν γίνεται αισθητή, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. «Πλέον είναι δύσκολο να βρεις δουλειά και ως σερβιτόρος. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί και οι επιχειρηματίες είναι επιλεκτικοί. Άλλωστε για να βρεις σήμερα δουλειά και σαν σερβιτόρος σε μια ταβέρνα, χρειάζεται μέσον» ανέφερε.
Η επίσημη ανεργία στο Νομό Πρέβεζας αγγίζει το 30% σύμφωνα με στοιχεία, στους νέους ξεπερνά το 45% ενώ η ανεπίσημη είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αν σκεφτεί κανείς ότι από τους 100 δικηγόρους, μόλις οι 3-4 αναλαμβάνουν καθημερινά υποθέσεις, ή από τους 100 πολιτικούς μηχανικούς, ελάχιστοι είναι αυτοί που εργάζονται, τότε τα ποσοστά ανεργίας σκαρφαλώνουν επικίνδυνα.
Συν τοις άλλοις στους ήδη υπάρχοντες ανέργους, έρχονται μέχρι τέλος Οκτωβρίου να προστεθούν και όσοι εργάζονταν σε εποχιακές – τουριστικές επιχειρήσεις.
Η εικόνα των άνεργων νέων της Πρέβεζας είναι ζοφερή, πλην όμως δεν πρέπει να παρακάμψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνεργοι που αρνούνται να εργασθούν με τα σημερινά χαμηλά επίπεδα μισθών.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη πως η ανεργία οφείλεται από την μία κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην οικονομική κρίση, από την άλλη όμως δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τώρα. Ακόμη και όταν η Ελλάδα σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης που άγγιζαν το 4% η ανεργία ήταν στο 15% και η ανεργία των νέων στο 30%.
Μην ξεχνούμε ότι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τα στοιχεία είναι  400.000 περισσότεροι από τη ζήτηση στην αγορά εργασίας.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε μια γενικότερη απαξίωση της τεχνικής κατάρτισης από τους νέους και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και το Υπουργείο Παιδείας της εκάστοτε Κυβέρνησης το οποίο δεν φρόντισε να μεριμνήσει ώστε οι νέοι να ξεφύγουν από τη νοοτροπία του παρελθόντος.
Η αδυναμία του Εκπαιδευτικού συστήματος να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της έκρηξης της ανεργίας.
Δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η οικογένεια, η οποία επιλέγει αυτή συνήθως τις σπουδές του νέου με πρώτο μέλημα την κοινωνική θέση που θα αποκτήσει μετέπειτα και όχι τις προοπτικές εργασίες.
Έτσι η Χώρα απέκτησε πολυάριθμους δικηγόρους, γιατρούς και πολ. μηχανικούς και μάλιστα αρκετοί εξ’ αυτών με σπουδές στο εξωτερικό, ντοκτορά και μεταπτυχιακά, τα οποία στην ελληνική αγορά ουσιαστικά δεν προσφέρουν σε καμία περίπτωση τα ανάλογα οφέλη στους ίδιους.
Άρης Τσελίκος
Τοπική Φωνή Πρέβεζας

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   fanaripress.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: