Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Αγιά!!!!! Το χωριό μου που με γεμίζει περηφάνεια....

Απο το βιβλίο του Ν.Τσάκα,''Θυμάμαι''
  Η Αγιά, ορεινή σφηκοφωλιά, ήταν οπλισμένη από ανέκαθεν. Επέβαλε δικούς της νόμους, διακαιοσύνη και τάξη. Οι νόμοι της ήταν άγραφοι και τους εφάρμοζαν οι γεροντότεροι. Με επικεφαλής τον καπετάνιο παπά-Κοσμά, ξυλοκόπησαν κι έδιωξαν προπολεμικά τον Διοικητή και τους άντρες του σταθμού χωροφυλακής Αγιάς που είχε ιδρύσει ο Μεταξάς (αγαπώ Αγιά διπλά γι αυτό). Ποτέ δεν μπόρεσε να σταθεί εκεί αστυνομική δύναμη ,δεν την χρειαζόταν. Είχαν δικές τους εξουσίες. Κάθε υπόθεση ξεκαθάριζε από μια δημογεροντία, ανθρώπους που δεν εκλέγονταν, αλλά επιβάλλονταν με το κύρος,την μακροχρόνια πείρα και το σεβασμό που αποκτούσαν. Σακατεμένοι, ματωμένοι μετά από ομηρικούς καυγάδες μεταξύ τους, έφθαναν πολλές φορές έξω από την αστυνομία Πάργας και μετάνιωναν. Επιλύονταν οι διαφορές πριν περάσουν την πύλη της αστυνομίας και έφευγαν για πάνω μονοιασμένοι, με αγκαλιές και φιλιά σε ομάδες των τριάντα-σαράντα.
Πολύ πιο παλιά είχαν δικούς τους τοπικούς άρχοντες, Τούρκος δεν πάτησε ποτέ και εκεί, στην πλατεία στη <<Φούσιζα>> έπαιρναν τις αποφάσεις τους.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα Αχιλλέας Σκάρπος, στο Φέισμπουκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: