Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Ζητούν Ποινικές Ευθύνες για την έλλειψη ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στην Πάργα

11/02/2016 04:13:00 μ.μ.
   Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου θα συμπεριλαμβάνεται  η «μαύρη λίστα» εκείνων των περιστατικών που κινδύνεψε η ζωή τους λόγω των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ,  καταθέτει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 
 «Θα ζητήσουμε την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ποινικών ευθυνών στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ, επειδή κατ’ εξακολούθηση εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, με τα εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις τους», δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Κυβερνητική αφασία»


Στο μεταξύ, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για «κυβερνητική αφασία» επειδή:
* δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την προμήθεια των 96 ασθενοφόρων με προγράμματα ΕΣΠΑ.
* δεν ανακατανέμει ασθενοφόρα από μια περιοχή που κάθονται σε άλλη που είναι απαραίτητα.
* δεν διαθέτει μικροκονδύλια για την επισκευή χαλασμένων ασθενοφόρων που συνεχίζουν να βρίσκονται παροπλισμένα στα γκαράζ των κατά τόπους ΕΚΑΒ
* στις απομακρυσμένες περιοχές δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ και οι διακομιδές γίνονται κατά περίπτωση από τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν Ασθενοφόρα και Πληρώματα Ασθενοφόρων με αποτέλεσμα πολλές βάρδιες να είναι ακάλυπτες. Όποιος αρρωστήσει σε ακάλυπτη βάρδια και δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς, δυστυχώς πεθαίνει.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις 50 Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που υπηρετούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στα νησιά και μάλιστα σε περίοδο που αυξάνονται οι διακομιδές λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».
Περιμένοντας το ασθενοφόρο...
Γιγαντώνεται καθημερινά η λίστα με τα περιστατικά ασθενών, τα οποία  χρειάζονταν επειγόντως προνοσοκομειακή φροντίδα και άμεση διακομιδή στο πλησιέστερο νοσοκομείο, η βοήθεια όμως δεν παρασχέθηκε εγκαίρως.
Πάργα: Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η διακομιδή ασθενών με Ι.Χ. τείνει να γίνει ο κανόνας – και όχι η εξαίρεση-, λόγω έλλειψης ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας και έλλειψης Τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή. Το Κέντρο Υγείας Πάργας λειτουργεί τη μία ημέρα σε 24ωρη βάση και την επόμενη μέρα μόνο έως το μεσημέρι. Έτσι, τις μισές ημέρες του μήνα εάν υπάρξει επείγον περιστατικό ή τροχαίο ατύχημα κατά τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες,  καλείται το ΕΚΑΒ από την Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα. 'Ομως, «η μία ώρα καθυστέρηση για την παραλαβή στοιχίζει ανθρώπινες ζωές», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Πάργας όταν μηχανή που οδηγούσε 18χρονος, συγκρούστηκε με ποδήλατο που οδηγούσε 8χρονος. Από τη σύγκρουση προκλήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός του παιδιού. Δεν υπήρχε όμως ασθενοφόρο στη βάρδια. Εάν καλούνταν ΕΚΑΒ, θα ερχόταν από την Πρέβεζα (1 ώρα απόσταση) ή από την Ηγουμενίτσα (40 λεπτά απόσταση) για την παραλαβή του τραυματισμένου παιδιού. Ο μικρός τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά με το αυτοκίνητο του πατέρα του στο  Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 48χρονη υπέστη τροχαίο με μοτοσικλέτα σε δρόμο της Πάργας. Από την πτώση έπαθε κατάγματα. Το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια. Το ΕΚΑΒ θα αργούσε τουλάχιστον μια ώρα για να την παραλάβει. Μεταφέρθηκε με τη βοήθεια διασώστη του ΕΚΑΒ, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας, στο Κέντρο που (ευτυχώς) λειτουργούσε. Τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έπειτα μεταφέρθηκε  με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Πριν 20 ημέρες - τις βραδινές ώρες- ένας 47χρονος υπέστη έμφραγμα στο σπίτι του στην Πάργα. Οι συγγενείς του τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας,  το οποίο όμως ήταν  κλειδωμένο. «Για καλή του τύχη καρδιολόγος από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα βρισκόταν στην περιοχή σε εξοχική κατοικία. Κλήθηκε και έδωσε τις πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια τον συνόδεψε με Ι.Χ. σε εφημερεύον Νοσοκομείο στα Ιωάννινα όπου νοσηλεύτηκε επί ημέρες».

Βόλος: Με καθυστέρηση μισής ώρας ανταποκρίθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην ακτή Αναύρου (λίγες εκατοντάδες μέτρα από το Νοσοκομείο του Βόλου), για να μεταφέρει 60χρονη. Τα τέσσερα ασθενοφόρα της βάρδιας ήταν απασχολημένα. Τα δύο μετέφεραν ασθενείς για εξετάσεις σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, το ένα επείγον περιστατικό εκτός Βόλου, ενώ το τελευταίο εντός της πόλης του Βόλου έπρεπε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πέντε περιστατικά.

Ρέθυμνο: Το τραγικό περιστατικό που συνέβη στα Ζωνιανά την περασμένη εβδομάδα αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ στην Κρήτη. Μητέρα  και κόρη 2 ετών εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα. Δεν κλήθηκε ασθενοφόρο με την Ομοσπονδία να σημειώνει ότι στην αντίθετη περίπτωση  δεν θα ανταποκρινόταν διότι δεν υπήρχε διαθέσιμο. Ακολούθησε αγώνας δρόμου με ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο του τροχαίου, να μεταφέρουν το 2χρονο κοριτσάκι  και τη μητέρα του στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων. Το κοριτσάκι ήταν ήδη νεκρό.  Η μητέρα, τραυματισμένη, περίμενε ασθενοφόρο από το Ηράκλειο (40 λεπτά), καθώς στον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων δεν υπήρχε βάρδια. Έχουν απομείνει μόνο πέντε διασώστες και χρειάζονται τουλάχιστον δέκα για να υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  mypreveza.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: