Υποχρέωση μας να αναδείξουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Υποχρέωση μας να αναδείξουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρει στην εισήγηση που κατέθεσε προς συζήτηση στο Π.Σ, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, της Συμμαχίας Ηπειρωτών Γιώργος Ζάκας . Ακλουθεί ολόκληρη η εισήγηση του Π. Συμβούλου
Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα γίναμε μάρτυρες της σταδιακής κατάρρευσης του κράτους πρόνοιας. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες του είναι η υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, μέσα από τα εκάστοτε συστήματα και τις εκάστοτε δομές.
Παραβλέποντας, το πόσο καλά ή όχι οργανώθηκαν στην Ελλάδα, στεκόμαστε στο γεγονός ότι υπήρξαν. Υπήρξαν και στήριξαν, μέσω των Κέντρων Υγείας, τις μικρότερες και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας προσφέροντας καλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψής. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι αλλεπάλληλες περικοπές, έχουν οδηγήσει τη λειτουργία των Μονάδων σε οριακό σημείο.
Μια από αυτές τις μονάδες είναι και το Κέντρο Υγείας Πάργας . Εδώ και πολύ καιρό υπολειτουργεί, και από τον περασμένο Μάιο εφημερεύει μέρα παρά μέρα, αφήνοντας την πόλη αλλά και τα γύρω χωριά υγειονομικά ακάλυπτα.
Γίναμε παθητικοί παρατηρητές περιστατικών απώλειας συνανθρώπων μας λόγω έλλειψης ιατρικής υποστήριξης ή και παρατεταμένων καθυστερήσεων στην παροχή πρώτων βοηθειών, εν αναμονή ασθενοφόρου. Τα πλησιέστερα Κέντρα Υγείας σε Μαργαρίτι και Καναλάκι υπολειτουργούν και αυτά. Το πιο κοντινό σημείο είναι το Νοσοκομείο Πρέβεζας στα 60 χιλιόμετρα.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η βοήθεια φτάνει στην περιοχή μετά από μιάμιση ώρα. Το τίμημα είναι ανυπολόγιστα μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές, από την ελλιπή έως ανύπαρκτη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Δήμου Πάργας. Το τελευταίο περιστατικό αφορά μια γυναίκα 51 ετών στο Καναλάκι.
Επιπρόσθετα, το Κ.Υ Πάργας αντιμετωπίζει το πολύ σοβαρό πρόβλημα της αποχώρησης, λόγω συνταξιοδότησης και των δυο γιατρών που στελεχώνουν σήμερα το Κ.Υ (τέλος του 2017 ο ένας και τέλος του 2018 ο άλλος).
Τι θα γίνει αν δεν στελεχωθεί άμεσα, θα κλείσει;. Είτε κλείσει εντελώς είτε μετατραπεί σε περιφερικό ιατρείο, που θα λειτούργει μέχρι το μεσημέρι, θα πρόκειται για μια άκρως προβληματική κατάσταση.
Η πόλη της Πάργας εδώ και χρόνια αποτελεί τουριστικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, από όλο τον κόσμο. Φέτος ήταν ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει υπέροχο φυσικό περιβάλλον και άριστη τουριστική υποδομή. Όμως πολλά τουριστικά γραφεία του εξωτερικού δεν κλείνουν τα τουριστικά τους πακέτα αν σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων δεν υπάρχει οργανωμένη δομή Υγείας με ασθενοφόρο, έστω και αν έχουν σύμβαση με ιδιώτες γιατρούς. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί αν δεν γίνει κάτι άμεσα.
Από την Πάργα περνούν αλλά και φιλοξενούνται τουλάχιστον 25 έως 30 χιλιάδες επισκέπτες, σε καθημερινή βάση, για τέσσερις και πέντε μήνες. Καθώς ο πλούτος που παράγεται από το τουριστικό προϊόν είναι μεγάλος, οι κάτοικοι παραμένουν στον τόπο τους και οι νέοι ως επί το πλείστον επιστέφουν μετά τις σπουδές τους. Συμβάλουν σημαντικά στα έσοδα της χώρας αλλά και της περιφέρειας, προσφέροντας δουλειά σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το 80% των προμηθευτών είναι Ηπειρωτικές επιχειρήσεις.
Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να αναδείξουμε το θέμα στο περιφερειακό μας Συμβούλιο και ακολούθως με διαβήματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (6η ΥΠΕ, Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ..) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Η πρότασή μας είναι: «συνεχής και σε καθημερινή βάση, καθ’ όλο το 24ωρο, λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάργας, με ειδικευμένους γιατρούς και ασθενοφόρο και στελέχωση του σταθμού ΕΚΑΒ στο Μεσοπόταμο»
Πρέβεζα, 22/03/2017
Γιώργος Ζάκας,
Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα fanaripress.gr.
Σάββατο 8 Απριλίου 2017
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου