Λίγα μέρη στην Ελλάδα μπορούν να συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής της Πάργας. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια κωμόπολη, με λιγότερους από 3.000 κατοίκους που είναι αμφιθεατρικά κτισμένη (από τον γήλοφο «Πεζόβολο» μέχρι και τα παράλια του Ιονίου Πελάγους). Εδαφικά, ανήκει στη Θεσπρωτία αλλά ανήκει στο νομό Πρέβεζας. Απέναντι από την Πάργα, βρίσκονται τα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στον ποταμό Αχέροντα! Πανέμορφο μέρος που σου εγγυάται ποιοτικές αποδράσεις και ευχάριστες διακοπές!
1) Το Κάστρο της Πάργας.
Είναι εξαιρετικά σύνηθες, στην Βόρεια Ελλάδα να υπάρχουν πολλά κάστρα, φέροντας ζωντανές μνήμες από το παρελθόν! Το κάστρο αυτό, έχει μεγάλη ιστορία καθώς σχετίζεται με Νορμανδούς, με Τούρκους και τελικά με Ενετούς, αν και όταν πωλήθηκε η Πάργα στους Τούρκους (1819), ο Αλή αναμόρφωσε το κάστρο. Η τοξωτή πύλη του φέρει σύμβολα όπως αυτό του φτερωτού λέοντα του Αγίου Μάρκου, δικέφαλους αετούς, εμβλήματα του Αλή. Όπως είναι λογικό, τα κτίρια του κάστρου που έχουν αναμορφωθεί, λειτουργούν ως χώροι που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο καφέ που λειτουργεί, έχεις τη δυνατότητα να κάτσεις, παραμένοντας περισσότερη ώρα στο Κάστρο της Πάργας.
2) Για το κολύμπι σου…
Η Πάργα, έχει εξελιχθεί στον πιο δημοφιλή θερινό προορισμό της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την «πρωτιά», παίζουν σίγουρα οι παραλίες της. Η κεντρική αμμουδιά της Πάργας, είναι το «Κρυονέρι». Εκεί, κολυμπούν οι περισσότεροι παραθεριστές. Τα νερά είναι θαυμάσια και δε θα θες να ξεκολλήσεις από εκεί. Για κάποιο λόγο, το απογευματινό μπάνιο εκεί, έχει μεγαλύτερη αξία! Σε απόσταση 10 λεπτών από το κέντρο της Πάργας, βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία της Πάργας, ο «Βάλτος». Ακριβώς πίσω από το κάστρο λοιπόν, θα έχεις τη δυνατότητα όχι μόνο να κολυμπήσεις, αλλά και να αγαπήσεις τα θαλάσσια σπορ. Η παραλία του «Βάλτου», διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να σε κάνει να ευχαριστηθείς κάθε λεπτό που θα παραμείνεις εκεί. Στην υπέροχη παραλία του «Λύχνου», θα έχεις την ευκαιρία να δεις τα μικρά σπήλαια που υπάρχουν τριγύρω και να θαυμάσεις την εύνοια που έδειξε η φύση στην περιοχή. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονήσεις να πας στον «Άγιο Γιαννάκη» που είναι υποβρύχια πηγή γλυκού νερού!
3) Το Νησάκι της Παναγίας.
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμανάκι της Πάργας και μπορείς να πας και κολυμπώντας. Μέσα στο πράσινο, μοιάζει με μια μικρή και βραχώδη όαση. Η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, χαρακτηρίζεται από το καμπαναριό! Πάνω στο καταπράσινο νησάκι, θα δεις άλλο ένα κάστρο, μικρότερο αυτή τη φορά. Το είχαν δημιουργήσει οι Γάλλοι στις αρχές του 19ου αιώνα για να μπορούν να έχουν ορατότητα για πλοία που εισέρχονταν στο λιμάνι και δεν μπορούσαν να τα διακρίνουν από το κάστρο. Αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς της Πάργας, δεν πρέπει να απωλέσεις την ευκαιρία να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια.
4) Παξοί, Αντίπαξοι και μια μυθολογία για χάρη τους!
Με καραβάκι που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια, μπορείς να μεταβείς από το λιμάνι της Πάργας στο μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών και των Αντίπαξων. Οι παραλίες που μπορείς να βρεις εκεί, είναι στην κυριολεξία μαγικές, μολονότι είναι δυσπρόσιτες από την ξηρά. Λύση υπάρχει! Θα πάρεις μια βαρκούλα, και θα μπορέσεις να κάνεις το γύρο των μικρών νησιών! Παραλίες όπως «τα Μαρμάρια» και η «Αγία Μαρίνα», δε γίνεται να μην της απολαύσεις. Πόσο μάλλον το «Βουτούμι» που θεωρείται ως μια από τις ομορφότερες παραλίες παγκοσμίως! Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας πέταξε την τρίαινά του στην Κέρκυρα και έκοψε κομμάτια από το έδαφός της για να φτιάξει ένα καταφύγιο γι’ αυτόν και την Αμφιτρίτη! Τα ιαματικά λουτρά αφθονούν στα νησάκια. Τέτοια, μπορείς να βρεις στον «Οζιά», στο «Γιαννά» και στη «Γλυφάδα». Ωραίες ψαροταβέρνες και ουζερί, σε περιμένουν για να ξαποστάσεις ευχάριστα από αυτήν την υπέροχη –δια ξηράς και θαλάσσης- εκδρομή!
5) Ο Αχέροντας και τα Σύβοτα…
Τα «Σύβοτα», βρίσκονται λίγο πιο μακριά. Στα 25 χιλιόμετρα από την Πάργα, θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις έναν επίγειο παράδεισο. Παραλίες με λευκή άμμο και καταγάλανα νερά, κάνουν απλά τη διαφορά! Στον ποταμό «Αχέροντα», θα κυριευθείς βλέποντας το ποτάμι για το οποίο τόσα έχεις διαβάσει και ακούσει! Ναί! Εκεί πήγαινε ο ψυχοπομπός Ερμής τις ψυχές για να τις παραλάβει ο Χάρος. Βέβαια, μόνο σκοτεινός δεν είναι αυτός ο ποταμός. Περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί κορυφαίο οικοτουριστικό προορισμό, τον οποίον επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο!
6) Τα Παργινά-Κανάρεια!
Για σένα που θα μπορέσεις να μεταβείς στην Πάργα κατά το πρώτο μισό του Αυγούστου, υπάρχει και κάτι άλλο…Τα «Παργινά-Κανάρεια», είναι το φεστιβάλ της Πάργας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα γλέντια κορυφώνονται κατά την παραμονή και ανήμερα της Παναγίας. Στο Νησάκι της Παναγίας, διοργανώνεται ένα μεγάλο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και λαμβάνει χώρα η «Βαρκαρόλα». Το έθιμο της «Βαρκαρόλας», αναβιώνει την επιστροφή ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων στην Πάργα. Η γιορτή αυτή έχει και θρησκευτικό αλλά και ιστορικό χαρακτήρα που ανάγεται στην πώληση της Πάργας από τους Βρετανούς στον Αλή Πασά και τελικά στην απελευθέρωση της πόλης. Τα πλεούμενα που πηγαίνουν προς το νησάκι, φέρουν ενετικά φανάρια και έτσι η γιορτή γίνεται πολύ ιδιαίτερη.
7) Φαγητό και έξοδος!
Κατά την περιήγησή σου στην Πάργα και στις γύρω περιοχές της θα βρεις αρκετές ταβέρνες και ψαροταβέρνες, ουζερί και καφέ μπαρ. Η Πάργα είναι εδώ και αρκετά χρόνια ένας τουριστικά ανεπτυγμένος προορισμός. Οι υπηρεσίες που θα σου παρέχουν τα εκάστοτε καταστήματα, είναι πολύ καλές. Η ταβέρνα «Ντόκος», που βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης, ίσως εκτιμηθεί λίγο περισσότερο από εσένα που αγαπάς τα ιδιαίτερα πιάτα που συνθέτουν την ελληνική και μεσογειακή κυζίνα, με άλλες ευρωπαϊκές γεύσεις. ‘Ησυχη γωνία, χωρίς να γίνεται απομονωτική, αποτελεί το καφέ-μπαρ «Κάραβελ» που βρίσκεται στο λιμανάκι. Αυτά, για να βρεις έναν μπούσουλα. Είμαι σίγουρος ότι θα βρεις ανάλογα τα γούστα σου, ό,τι σε ευχαριστεί! Στην Πάργα πας…
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα tsemperlidou.gr.
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου