Περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο τοπίο, με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της, τα παραδοσιακά «καντούνια», τις ολάνθιστες γειτονιές της, τις εκπληκτικές παραλίες και τη θέα προς το νησάκι της Παναγιάς, η Πάργα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό – εμφανώς επηρεασμένο από την επτανησιακή αρχιτεκτονική- χτισμένο αμφιθεατρικά στις παρυφές του ενετικού κάστρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και στα παράλια του Ιόνιου Πελάγους, μεταξύ της παραθαλάσσιας περιοχής Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Απέναντι ακριβώς από την Πάργα, βρίσκεται το γραφικό καταπράσινο νησάκι της Παναγιάς στο οποίο υπάρχει μια εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα.
Το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, είναι το ενετικό της κάστρο που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών και προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο, στα βουνά της Λευκάδας και τα νησάκια των Παξών και Αντίπαξων. Βρίσκεται επάνω σε έναν οχυρό λόφο-ακρωτήριο που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της Πάργας αλλά και της διπλανής τεράστιας παραλίας του Βάλτου. Μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική του μορφή από τους Ενετούς τον 17ο αιώνα, με τις προσθήκες που έκανε ο Αλή Πασάς. Στο κάστρο της Πάργας θα οδηγηθείτε από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας και μπορείτε έπειτα να κατηφορίσετε τον πλακοστρωμένο δρόμο για την παραλία του Βάλτου.
Στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο, το ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη της Πάργας και να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια για να αγοράσετε αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα.
Κοντινές εκδρομές και αξιοθέατα
Η Πάργα και η «στρατηγική» της θέση, προσφέρεται για πολλές εκδρομές σε όμορφα μέρη και αξιοθέατα. Στα μαγευτικά της ορεινά τοπία υπάρχουν γραφικά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως αυτά της Αγιάς, της Αγίας Κυριακής, της Ανθούσας και του Τρικάστρου.
Πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα επιβλητικό ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Ανθούσα και Αγιά, 5 χιλιόμετρα προς τα βόρεια, βρίσκεται το εντυπωσιακό κάστρο του Αλή Πασά, το οποίο έχτισε ένας ευρωπαίος αρχιτέκτονας, κάτω από τις οδηγίες του Αλή Πασά, για να επιβλέπει την Πάργα. Το κάστρο φωτίζεται τη νύχτα προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.
Περίπου 15 χιλιόμετρα από την Πάργα, βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το αρχαίο νεκρομαντείο του ποταμού Αχέροντα. Εδώ οι αρχαίοι πίστευαν ότι βρίσκονται οι πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη. Σε αυτό το σημείο οδηγούσε τις ψυχές ο Ερμής, τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβανε ο βαρκάρης-Χάροντας για να τις περάσει απέναντι, στην Αχερουσία Λίμνη, στα έγκατα της οποίας βρισκόταν το βασίλειο του Πλούτωνα-Άδη και της Περσεφόνης.
Επίσης από την Πάργα μπορείτε με καραβάκι να περάσετε απέναντι στους Παξούς και στους Αντίπαξους ή να πάτε στα όμορφα Σύβοτα, κοντά στον δρόμο προς Ηγουμενίτσα.
Παραλίες
Στην Πάργα και την ευρύτερη περιοχή, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε οργανωμένες παραλίες και άλλες μικρότερες και πιο ήρεμες.
Οι πιο γνωστές παραλίες είναι ο Βάλτος – που το μήκος φτάνει τα 3 χλμ. και βρίσκεται πίσω από το Ενετικό κάστρο της Πάργας- ο Λύχνος – μέσα σε ένα όμορφο και φυσικό περιβάλλον, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από την Πάργα- αλλά και η κεντρική παραλία της πόλης, το Κρυονέρι.
Λίγο πιο μακριά, 19 χλμ. από την Πάργα, βρίσκεται το Σαρακήνικο, που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές, με γαλανά και πεντακάθαρα νερά και ψιλή άμμο στο μεγαλύτερο μέρος της παραλίας.
Για όσους αρέσκονται σε πιο ήρεμες παραλίες, προτείνουμε την παραλία του Άγιου Σώστη, ένα χιλιόμετρο νότια από το Σαρακήνικο και την Pogo Beach, στην οποία η πρόσβαση γίνεται μόνο με βαρκάκι από το λιμάνι της Πάργας.
Πώς θα πάτε:
Οδικώς από Αθήνα, για 420 χλμ. μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, ακολουθώντας τη διαδρομή Μεσολόγγι – Αγρίνιο – Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Άκτιο – Πρέβεζα. Συνεχίζοντας για Ηγουμενίτσα, θα δείτε την πινακίδα για Πάργα.
Από Θεσσαλονίκη, ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω Εγνατίας Οδού, από τα Ιωάννινα μέχρι την Παραμυθιά ή την Ηγουμενίτσα κι από εκεί μέσω της εθνικής οδού, προς Πρέβεζα.
Η Πάργα απέχει 60 χλμ. από το αεροδρόμιο του Ακτίου Πρέβεζας ( www.hcaa-eleng.gr/preveza.htm ) και τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται ακτοπλοϊκά με τα γύρω νησιά (Παξοί – Αντίπαξοι – Κέρκυρα).
H ιστορία της Πάργας είναι εξίσου γοητευτική
Κατά την παράδοση οι κάτοικοι της εγκαταστάθηκαν εκεί από τον οικισμό Παλιόπαργα στον Πετζοβολιό, το απέναντι βουνό, μετά από σημάδι της Παναγίας. Λέγεται ότι η εικόνα της «έφευγε» συνεχώς από την Παλιόπαργα και οι κάτοικοι την έβρισκαν στο λόφο που σήμερα δεσπόζει το κάστρο.
Όμως αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν μέσα στον οικισμό και στην γύρω περιοχή δείχνουν ανθρώπινη παρουσία στο σημείο ήδη από την νεολιθική εποχή. Το 1337 ο νέος οικισμός γύρω από το κάστρο αναφέρεται για πρώτη φορά σε βυζαντινά έγγραφα.
Από τον 15ο ως το τέλος του 18ου αι. η Πάργα είναι περιοχή αυτοδιοικούμενη, κάτω από την προστασία των Βενετών. Λόγω της θέσης της, αλλά και της ευημερίας που απολάμβαναν οι κάτοικοι της, έγινε στόχος επιδρομέων, αλλά και του περίφημου πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα.
Το 1797 περνάει στην κατοχή των Γάλλων και έπειτα των Άγγλων, που θα την παραχωρήσουν στον Αλή Πασά. Λόγω της βοήθειας που προσέφεραν οι κάτοικοι στους πολιορκημένους Σουλιώτες θα υποστούν αντίποινα από τον Αλή Πασά και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Πάργα.
Στις 15 Απριλίου 1819, Μεγάλη Παρασκευή, οι Παργινοί καίνε τους νεκρούς τους και φεύγουν για την Κέρκυρα. Ο Αλή Πασάς θα αναγκαστεί να φέρει Τούρκους και Έλληνες από την Ήπειρο για να κατοικήσουν την ερημωμένη πόλη. Οι Παργινοί θα επιστρέψουν στον τόπο τους μετά τον Φεβρουάριο του 1913, οπότε και απελευθερώνεται η Πάργα από του Τούρκους μαζί με την υπόλοιπη Ήπειρο.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα healthyliving.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου