Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

«Εφυγα από Ελλάδα για να κάνω αυτό που μου αρέσει ζώντας αξιοπρεπώς».

     «Θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει ζώντας αξιοπρεπώς» λέει ο φωτογράφος Σπύρος Βαγγελάκης που έφυγε από την Ελλάδα και πλέον ζει στη Σουηδία.
Ο Σπύρος Βαγγελάκης είναι έλληνας φωτογράφος, ο οποίος ζει στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια. Μας μίλησε για την απόφασή του να φύγει από την Ελλάδα, για τη ζωή εκεί και τις διαφορές της με τη ζωή στην Ελλάδα, αλλά και αυτά που του λείπουν από τη χώρα του.

Ηταν δύσκολη η απόφασή σας να φύγετε από την Ελλάδα;
Δεν είναι εύκολο αλλά όταν έχεις στόχους δεν σε πειράζουν οι δυσκολίες. Πριν η κρίση μας δείξει τα δόντια της είχα στραφεί προς το εξωτερικό κάνοντας κάποια άρθρα σε ιταλικά περιοδικά και συμμετέχοντας σε εκθέσεις στην Ιταλία προετοιμάζοντας το έδαφος. Οταν η κατάσταση έγινε αφόρητη αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να φύγουμε. Έφυγα επειδή θέλω να συνεχίσω να κάνω αυτό που μου αρέσει, σε ένα δημιουργικό περιβάλλον που διψάει για τέχνη, ζώντας αξιοπρεπώς και έχοντας πάντα την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλύτερα.
Πάντα μου άρεσαν οι περιπέτειες δεν είναι η πρώτη φορά που μετακομίζω, κάθε φορά κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις, στο τέλος όμως είναι περισσότερα αυτά που κερδίζεις από αυτά που χάνεις!


Τι σας αρέσει να φωτογραφίζετε;
Κυρίως μου αρέσει η αναζήτηση και δημιουργία εικόνων με την ανθρώπινη παρουσία, με την ατμόσφαιρα μια άλλης εποχής, οπτικά πιο ενδιαφέρουσας, χωρίς τις παρεμβολές της σύγχρονης δόμησης, του αλουμινίου και του πλαστικού, γι' αυτό πολλές φωτογραφίες μου, θυμίζουν μια άλλη εποχή. Θεωρώ τυχερούς τους παλιότερους φωτογράφους που πρόλαβαν ένα κόσμο χωρίς τόσα πολλά καλώδια! Επίσης μου αρέσει να καλύπτω πολιτιστικές εκδηλώσεις, η αρχιτεκτονική φωτογραφία αλλά και τοπία.
Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το γκλάμουρ, δηλαδή οι γάμοι, οι μόδες και τα παρεμφερή.

Ποιοι φωτογράφοι σας επηρέασαν περισσότερο; Ποιους Έλληνες φωτογράφους ξεχωρίζετε;
Θα έλεγα χωρις κανένα ενδοιασμό πως οι Josef Kudelka, ο Steve McCurry, ο Elliott Erwitt, ο Brassaï Sebastião Salgado και ο «δικός μας» Νίκος Οικονομόπουλος με έκαναν να αγαπήσω την φωτογραφία. Έλληνες μου αρέσουν πολλοί, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους θα αναφέρω μερικούς μόνο, ο Γιάννης Κόντος, ο Κωνσταντίνος Μάνος, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Κώστας Μπαλάφας κ.α.
Ο καθένας με τον τρόπο του και το δικό του στιλ στην εποχή του, δημιούργησε και έβαλε το λιθαράκι του στην ελληνική φωτογραφία. Οι φωτογραφίες τους μας ενέπνευσαν και ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες καλλιτέχνες ειναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της πατρίδας μας, που σπάνια τους τιμάει ή τους αξιοποιεί.

Τι σας λείπει από την Ελλάδα; Τι σας ενοχλεί στην Ελλάδα;
Μου λείπει κυρίως το ελληνικό φως, η καλοκαιρινή αύρα, οι μυρουδιές της φύσης, η οικογένεια, οι φίλοι, αλλά και η ελληνική κουζίνα.
Με ενοχλεί η παντελής έλλειψη αξιοκρατίας, η έλλειψη φαντασίας στη διοίκηση και στο επιχειρείν. Δεν μου αρέσει καθόλου που είμαστε υπερβολικά παρτάκιδες, καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις μειονότητες. Η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, είναι κάτι που, επίσης, με ενοχλεί πάρα πολύ.

Τι παραπάνω έχει η Σουηδία;
Αυτό που αξιζει να αναφερθεί ειναι η εκτίμηση που εχουν στους καλλιτέχνες, στα μουσεία φωτογραφίας και στις γκαλερί θα δεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, ολόκληρες οικογένειες με τα μωρά τους, ηλικιωμένους, ακόμη και ΑΜΕΑ με τα καροτσάκια τους, αφού υπάρχει πρόσβαση παντού. Στα περισσότερα γραφεία και σπίτια υπάρχουν γνήσιες φωτογραφίες κρεμασμένες στους τοίχους που έχουν αγοράσει από κάποια γκαλερί. Τους ειναι αδιανόητο να χρησιμοποιήσουν καποια φωτογραφία χωρίς άδεια και ακόμα περισσότερο χωρις την αναφορά του ονόματος του δημιουργού. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής είναι επίσης μια πολύ σημαντική κατάκτηση των Σουηδών που ζηλεύω.

Ποια ειναι η εξέλιξη της καριέρας σας εκεί;
 Νομίζω αρκετά καλή αφού μέσα σε δυο χρόνια μπόρεσα να κάνω 3 εκθέσεις εκ των οποίων η τελευταία σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Στοκχόλμης «το Μεσογειακό Μουσείο» με διάρκεια δυο μηνών και με σημαντικό ενδιαφέρον.
Εδώ έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ τους μεγαλύτερους φωτογράφους, τους σημαντικότερους εικαστικούς του κόσμου, αλλά και αξιόλογους Σουηδούς φωτογράφους που εχουν διακριθεί πολλές φόρες παγκοσμίως, αφού ζουν σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση που τους βοηθάει ποικιλοτρόπως!

Τι γνώμη έχουν οι Σουηδοί για την Ελλάδα;
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές γνώμες. Ίσως στην πλειοψηφία τους να μας βλέπουν καχύποπτα  και λογικό είναι αφού τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, αλλά υπάρχουν πολλοί που λατρεύουν την χώρα μας και την επισκέπτονται και 3 και 4 φόρες το χρόνο.
Προχτές με κάλεσε ένας φίλος δημοσιογράφος σε ένα πάρτι και ω τι έκπληξη, Σουηδοί και Φιλανδοί χόρευαν σχεδόν όλο το βράδυ με ελληνικά τραγούδια και μάλιστα κάποιοι μου έλεγαν πόσο πολύ τους αγγίζει η μουσική μας!

Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Μετά από μια έκθεση χρειάζεται μια περίοδος ξεκούρασης και επαναπροσδιορισμού.
Γενικά όμως δεν σταματώ ποτέ να δουλεύω έχοντας πάντα μια μηχανή μαζί μου, ενώ παράλληλα επεξεργάζομαι διάφορες ενότητες και ιδέες.
Ετοιμάζω μια ενότητα με τίτλο «Humans of Stockholm» και μια πρόταση που θα συνδυάζει φωτογραφία και μουσική.
Υπάρχουν προτάσεις για εκθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και στην Ελλάδα, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα, θα σας ενημερωσω εγκαίρως! Πάντως αυτό που χρειαζομαι περισσότερο ειναι ένα ταξίδι!!!

Βιογραφικό
Ο Σπύρος Βαγγελάκης γεννήθηκε το 1960 στη Πρέβεζα, έζησε στην Αθήνα, την Κω και τα Γιάννενα, τα τελευταία δυο χρόνια ζει στη Στοκχόλμη.
Πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την ζωγραφική και την μουσική και αργότερα με την γραφιστική και τη φωτογραφία.
Σαν φωτογράφος συνεργάστηκε με περιοδικά και η εφημερίδες όπως "ΤΑ ΝΕΑ", το περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ", τα Ιταλικά περιοδικά "Panorama Travel", "Focus" και "Camper & Caravan" κ.α. Σαν φωτογράφος-γραφίστας έχει επιμεληθεί φωτογραφικά λευκώματα, χάρτες και μπροσούρες κυρίως τουριστικού και πολιτιστικού περιεχομένου για την Περιφέρεια Ηπείρου, η Εταιρία Τουρισμού Ιονίων Νήσων, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, η ΙΒ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίνων, Νομαρχίες, Δήμους και τουριστικά γραφεία της Ελλάδας και της Σκανδιναβίας. Η μπροσούρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων βραβεύτηκε από τον Ε.Ο.Τ. ως το καλύτερο τουριστικό έντυπο στην Ελλάδα για την περίοδο 2002-2003. Το 2006 το Ιταλικό Υπουργείο Τουρισμού επιλέγει φωτογραφία του με την Fontana di Trevi για την παγκόσμια προβολή της Ιταλίας στην μπροσούρα που εκτυπώνεται σε 16 γλώσσες, ενώ παραλληλα συμμετέχει και οργανώνει εκθέσεις, ενδεικτικά: Το 2009 συμμετείχε σε ομαδική έκθεση στην Gallery Opera Unica της Ρώμης. Το 2011 συμμετείχε ως κριτής σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας στο Salerno της Ιταλίας. Το 2012 ατομική έκθεση στο Μιλάνο με τίτλο "Η δικιά μου Ήπειρος" διοργάνωση Νομαρχία του Μιλάνου. Το 2013 "Η δικιά μου Ήπειρος" εκτίθεται στη Στοκχόλμη, διοργάνωσή ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ. Τον Φεβρουάριο του 2014 συμμετέχει στην Έκθεση Τουρισμού «Ελληνικό Πανόραμα», στη Στοκχόλμη. Τον Οκτώβρη 2014 ατομική έκθεση στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα spyrosvangelakis.wix.com/photography.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  thetoc.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: