Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων.

Νέοι κάδοι για... άοσμα σκουπίδια μέσα από ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα

«Άλμα» στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων επιχειρεί τελευταία ο δήμος Πάργας , όπου ξεκινά την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την αντικατάσταση συμβατικού κάδου απορριμμάτων με υπόγειο.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα υπόγειων κάδων είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα συλλογής απορριμμάτων το οποίο εξωτερικά μοιάζει με γραμματοκιβώτιο.
Τα απορρίμματα μέσω ειδικών θυρίδων καταλήγουν στους κάδους οι οποίοι είναι τοποθετημένοι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και διαθέτουν σύστημα αυτόματου ψεκασμού με απολυμαντικό υγρό, αποσμητικό υγρό, σύστημα ελέγχου της πληρότητας των κάδων, φωτεινές ενδείξεις πληρότητας των κάδων και αυτόματο κλείδωμα των θυρίδων όταν οι κάδοι γεμίσουν, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και τηλεχειρισμό για ανύψωση του συστήματος.
Όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος της εταιρίας «Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ», Φώτης Τελώνης, η χρήση του συστήματος είναι πολύ απλή ενώ η αποκομιδή γίνεται με ανύψωση των « υπογειοποιημένων» κάδων από το συμβατικό απορριμματοφόρο του Δήμου.
«Το αυτοματοποιημένο σύστημα υπόγειων κάδων συμβάλλει όχι μόνο να διατηρούμε τις πόλεις μας καθαρότερες αλλά και ομορφότερες εξαφανίζοντας την παρουσία και την δυσοσμία των απορριμμάτων» συμπληρώνει ο κ. Τελώνης υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος της Πάργας είναι ένας από τους πρώτους στην περιοχή που το εφαρμόζουν..
Η χρήση από τους πολίτες είναι πολύ απλή. Ανοίγουμε τη θυρίδα εισαγωγής, ρίχνουμε τα απορρίμματα και κλείνουμε. Για τη διευκόλυνση της χρήσης, η θυρίδα μένει σταθερά ανοικτή για τη ρίψη, ενώ με μια μικρή ώθηση κλείνει μόνη της με αποσβένουσα κίνηση. Όταν ένας κάδος γεμίσει, ανάβει η φωτεινή ένδειξη πληρότητας, η αντίστοιχη θυρίδα αυτόματα ασφαλίζει και η εξυπηρέτηση γίνεται από την άλλη θυρίδα εισαγωγής
Tάξη στο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σπύρος Πηγής , σε πρώτη φάση ο δήμος προμηθεύτηκε και θα εγκαταστήσει 4 υπόγειους κάδους σε κομβικό σημείο της Πάργας , ενώ προτίθεται να τοποθετήσει και άλλους σε ολόκληρο το δήμο . Επισημαίνει ότι είχε την δυνατότητα να δει σε λειτουργία το σύστημα αυτό, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε άλλους Δήμους οι οποίοι το εφαρμόζουν.
«Θα τοποθετηθούν τέσσερις τέτοιοι κάδοι σε κεντρικά σημεία της Πάργας και στόχος μας είναι να βάλουμε μια τάξη στο θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων», καταλήγει ο κ. Πηγής σημειώνοντας ότι περίπου έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και θα ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος.
Η διαφορά των συμβατικών με τους υπόγειους κάδους είναι ότι οι τελευταίοι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης, διάρκεια ζωής 15 χρόνων τουλάχιστον και αντιστοιχούν σε τέσσερις μεταλλικούς ή πλαστικούς χωρητικότητας 3.000 - 4.000 λίτρων.
Επίσης δεν παράγουν οσμές, δεν δημιουργούν εστίες μόλυνσης, καθώς το 60% της εγκατάστασής τους είναι κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στο δήμο να μειώνει το κόστος για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Από τη σελίδα neoiagones.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σιγα το πρωτοποριακό σύστημα...

Σιγα το πρωτοποριακό σύστημα ρε παιδια, στην Ιταλια οι καδοι ειναι υπογειοι εδω και πολλα χρονια και τωρα εχουν ρομποτ (φωτο) σε καποια σημεια να μαζευει τα σκουπιδια, ενω στην Πάργα το παρουσιαζουν λες και ανακαλυψαν την Αμερικη...
Ασε που ετσι οπως παμε δεν θα χρειαζονται τα απορριματοφορα , γιατι πλεον μεχρι και απο τα σκουπιδια μαζευει ο κοσμος κατι για να φαει, η ψαχνει να βρει οτιδηποτε που θα φανει χρησιμο...

http://4greek.blogspot.com/2009/11/blog-post_18.html