Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Συνεδρίαση επιτροπής Τουρισμού Δήμου Πάργας.

Εισηγήσεις Τουριστικής Επιτροπής
Η συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής Τουρισμού:

   Τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011, έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, στο Καναλλάκι η πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας δημοτικής επιτροπής Τουρισμού του Δήμου μας, με απαρτία όλων των μελών της:
1. Ελένη Κολιοφώτη, Δημ. Σύμβουλος – Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Γκόγκας Βασίλης, Δημ. Σύμβουλος
3. Νάστας Αντώνης, Δημ. Σύμβουλος – Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης
4. Γάκης Σωτήρης, Δημ. Σύμβουλος – Επικεφαλής της ελάσσονος Αντιπολίτευσης
5. Γκογκοζώτος Χρήστος, Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Πάργας
6. Ευθυμίου Δημήτρης, Γραμματέας Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων Δωματίων Ν. Πρέβεζας
7. Ζούλας Αναστάσιος, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρήσεων Πάργας (Σ.Τ.Ε.Π )
8. Ζυγούρης Αντώνιος, Πρόεδρος Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων
9. Πήλιου Ζωίτσα, Δημοτική Υπάλληλος – αρμόδια για θέματα Τουρισμού
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Πάργας κ. Θανάσης Λιόλιος , ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για τον Τουρισμό κ. Κων/νος Σμπίλιας. Και οι τρεις επισήμαναν τον κυρίαρχο ρόλο του Τουρισμού στην ανάπτυξη του Δήμου και την σπουδαιότητα του ρόλου της επιτροπής. Επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν δίπλα στην επιτροπή και αρωγοί στο έργο της. Στη συνεδρίαση, αν και σκοπό είχε τη γνωριμία των μελών της Επιτροπής, μετά από τις τοποθετήσεις έγινε η πρώτη προσέγγιση του Τουρισμού στον Ενιαίο Δήμο Πάργας και βγήκαν συμπεράσματα για τη μελλοντική της λειτουργία και δράση. Έγινε σαφές από τα μέλη της ότι η Επιτροπή αυτή, καθότι έχει να κάνει με τον Τουρισμό που είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, πάνω από πρόσωπα, μικροσυμφέροντα και επιδιώξεις, να έχει ουσιαστικό ρόλο, αρμοδιότητες και πληροφόρηση για το τι θα διαχειριστεί. Κατανοήθηκε ότι τα προβλήματα του Τουρισμού είναι διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα και ότι ο Τουρισμός δεν είναι αυτοτελής τομέας.
Επηρεάζει και επηρεάζεται άμεσα από τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Συνδέεται άρρηκτα και βρίσκεται σε αλληλεξάρτηση με τους άλλους τομείς της οικονομίας, με τους οποίους αποτελεί ένα ενιαίο παραγωγικό σύμπλεγμα και ιδιαίτερα με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση και όλες τις άλλες υπηρεσίες.
Μιλώντας για την ανάπτυξή του δεν μπορούμε να βασιστούμε στην τύχη αλλά σε τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις, που θα βάζουν βάσεις, θα δίνουν λύσεις και θα έχουν προγραμματισμό, προοπτικές και όραμα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ανεξάρτητη και αυτόνομη δραστηριότητα αλλά ως ένας τομέας με καταλυτικές επιπτώσεις στην παραγωγική βάση της οικονομίας. Αναφέρθηκε ότι ο Δήμος μας παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού τουρισμού, επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τις εξελίξεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο και πολλά από τα προβλήματα είναι κοινά. Γι’ αυτό στα περισσότερα σημεία είναι αναγκαία η συντονισμένη δράση τόσο με την Περιφέρεια όσο και το κράτος. Συζητήθηκε η υπάρχουσα κατάσταση και παραδέχτηκε η επιτροπή ότι για το σήμερα τα πράγματα αν και φαίνονται καλά δεν είναι, τα «τουριστικά αποθέματά μας» τα χρησιμοποιούμε ελάχιστα ή καθόλου! Είναι πολλά τα πράγματα που λείπουν και μας χωρίζουν από την καταξίωση του τουριστικού προορισμού. Βλέπουμε ότι ο μαζικός τουρισμός είναι το κυρίαρχο μοντέλο, με τους Τ.Ο. να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην εξάμηνη με τάσεις συρρίκνωσης τουριστική περίοδο και τους μεμονωμένους πελάτες να συμπληρώνουν. Αλλά οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας υπάρχουν και, αν και είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να τα αναδείξουμε, μπορούμε. Έχουμε πολύ δρόμο και χρειαζόμαστε στρατηγική και συγκεκριμένους στόχους μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα. Πρωτεύον θέμα η ενεργοποίηση όλων των κλάδων που συμμετέχουν στη δημιουργία του τουριστικού προϊόντος και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων με στόχο την ανάδειξη της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ του Δήμου μας και του κάθε προορισμού ξεχωριστά. Κρίθηκε αναγκαία για την επίτευξη όλων αυτών μια επιστημονική μελέτη για την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας, το λεγόμενο «Master plan», που η εφαρμογή της θα συμβάλλει βραχυπρόθεσμα στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης, θα βοηθήσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγιή και αειφόρα ανάπτυξη και θα μας δώσει τις κατευθύνσεις για τις επενδύσεις, περιέχοντας:
  • Ανάλυση συγκεκριμένων τουριστικών περιοχών με στόχο την ανάπτυξή τους σε συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα.
  • Ανάλυση των ανταγωνιστριών περιοχών.
  • Ανάλυση τουριστικών κλάδων που πρέπει να αναπτυχθούν.
  • Συγκεκριμενοποίηση χωρών που πρέπει να στοχεύσει η διαφημιστική προβολή και επικοινωνία.
  • Δημιουργία στρατηγικής για την επίτευξη των στόχων.
Όπως επίσης:
  • Καταγραφή ποσοτική και ποιοτική των υπαρχόντων καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.
  • Μελέτη για την ανάδειξη της Φέρουσας Ικανότητας.
  • Αποτύπωση της γνώμης των τουριστών επισκεπτών μας γι’ αυτά που τους προσφέρουμε.
Θα μας βοηθήσει επίσης στη σωστή προβολή η ορθολογική συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις για να πετύχουμε την έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική διαφήμιση. Σαν έδρα της Επιτροπής ορίστηκε η Πάργα και όπως προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της, οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τοπικού συμβουλίου της πόλης.

Ενημέρωση για δράση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Πάργας:


   Η Τουριστική Επιτροπή ενημερώνει για καταχώρηση που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο δραστηριοτήτων της επιτροπής για προβολή. Ακολουθεί σχετικό κείμενο:
«Ο Δήμος Πάργας στα πλαίσιο του Προγράμματος Προβολής της περιοχής μας για την τουριστική περίοδο 2011, συμμετείχε με διαφημιστική 5σέλιδη καταχώρηση (Σαλόνι) στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Η συγκεκριμένη εφημερίδα τυγχάνει μεγάλης κυκλοφορίας στη Βόρεια Ελλάδα, από όπου προσδοκούμε προσέλκυση επισκεπτών αφού πλέον οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί με την ΕΓΝΑΤΙΑ.
Η καταχώρηση με τίτλο: «Απολαύστε το μοναδικό νησιώτικο χρώμα του Δήμου Πάργας στην Ηπειρωτική γη» συμπεριλήφθηκε στο κυριακάτικο φύλλο, που λόγω απεργίας κυκλοφόρησε την Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011, στο ένθετο της εφημερίδας ΤΑΞΙΔΙΑ (Πασχαλινές αποδράσεις). Στόχος του Δήμου Πάργας σε συνεργασία με την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, είναι να προβληθεί με κάθε μέσο ο Δήμος μας, ως ιδανικός προορισμός και για τις μέρες του Πάσχα.
Επίσης ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει και άλλη καταχώρηση στην ίδια εφημερίδα τις 29 Μαΐου 2011 με θέμα: «Καλοκαιρινοί προορισμοί». Οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό επιχειρηματίες της περιοχής εάν επιθυμούν να διαφημίσουν την επιχείρησή τους στην επόμενη καταχώρηση, η Επιτροπή Τουρισμού είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση – ενημέρωση.»

Αναδημοσίευση από τη σελίδα, parga.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η οποία επιτροπή τουριστικής προβολή του Δήμου Πάργας, που έχει δημιουργηθεί από το νέο Καλλικρατιακό Δήμο Πάργας τον περασμένο μήνα, έχει πετάξει ΕΞΩ το σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων Πάργα (www.parga-holidays.eu) και όλους τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και δωματίων που τον απαρτίζου. Και έχει βάλει στη θέση του συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων Πάργα σαν μέλος στη επιτροπή τουριστικής προβολής ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ, το σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων του Δήμου Πρέβεζας. Τώρα γιατί αυτό το αφήνω σε εσάς να το βρείτε.