ευρηματικότητα την οικονομική κρίση.
Με μία βραδιά που είχε μουσική και χορό στην παραλία, αλλά κι έναν διαγωνισμό για την "ομορφότερη γειτονιά" και την "καλύτερη αυλή", υποδέχτηκαν ντόπιοι και τουρίστες την πρώτη μέρα του καλοκαιριού στην Πάργα, σε μία γιορτή που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων σε συνεργασία με τον σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων Πάργας.
Οι επισκέπτες της μικρής νησιωτικής πολιτείας χόρεψαν σε ελληνικούς και ξένους ρυθμούς κάτω από το Κάστρο, ενώ τα βραβεία του διαγωνισμού, που ήταν δύο ανθοστολισμένα πιθάρια, απονεμήθηκαν στη γειτονιά "Σκαλιά Κάστρου" και στις αδελφές Αντωνίου για τον μικρό παράδεισο, που είναι η αυλή τους.
Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στην Πάργα μια τέτοια εκδήλωση, η οποία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευθύμιος Παππάς, θα καθιερωθεί ώστε κάθε χρόνο να "υποδέχονται" ντόπιοι κι επισκέπτες το καλοκαίρι με τον ξεχωριστό αυτό τρόπο.
Ο διαγωνισμός ήταν ένα "εύρημα" της Ένωσης Ξενοδόχων, ώστε όλα τα σπίτια και οι γειτονιές να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα και οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον καθαρισμό κάθε γειτονιάς, καθώς οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι περιορισμένοι.
Η τουριστική περίοδος για την Πάργα ξεκίνησε, με θετικά μηνύματα, από τις αρχές του Μαΐου. Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καλύτερες πληρότητες για την εποχή, που "αγγίζουν" το 60%. Οι επισκέπτες προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ την περιοχή έχουν επιλέξει και πολλά τουρκικά τουριστικά γραφεία.
Ο Πάργαλης Ιμπραήμ, ο "Έλληνας Βεζύρης", ο σύντροφος και συνοδοιπόρος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, στα ... βήματα του οποίου "περπατά" τα τελευταία χρόνια το τηλεοπτικό κοινό της Τουρκίας - κι εσχάτως και το ελληνικό - έφερε την Πάργα, στα "τοπ" των προτιμήσεων των Τούρκων ταξιδιωτών.
Εξάλλου, οι φορείς του τουρισμού της γραφικής κωμόπολης, με την υποστήριξη του Δήμου, "έστειλαν" τη δημοφιλή στο τουρκικό κοινό Πάργα στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση EMITT 2013, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.
Κάθε γωνιά της Πάργας είναι και μία μικρή αποκάλυψη. Τα σπίτια είναι κτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από δύο μικρούς κόλπους, ενώ στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου στέκεται ατάραχο στους αιώνες το Κάστρο. Απέναντι από τη λιθόστρωτη πλατεία, μέσα στη θάλασσα, βρίσκεται το πευκόφυτο νησάκι της Παναγίας, με το εκκλησάκι και τα απομεινάρια γαλλικού οχυρού. Ο τόπος έχει φυσικό κάλλος, ιστορία και πολιτισμό.
Οι παραλίες της περιοχής είναι κοσμοπολίτικες, όπως ο Βάλτος, ο Λύχνος και ο Αη-Γιαννάκης, αλλά και ερημικές, με λεπτή άμμο ή με βότσαλο. Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη γραφική κωμόπολη, βρίσκεται ο όρμος Σαρακίνικο, το άλλοτε ορμητήριο των πειρατών, με την αμμουδερή παραλία και τα απόκρημνα βράχια. Μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι οι σπηλιές που συναντά μέσα στις βραχώδεις απόκρημνες ακτές έξω από τον όρμο, καθώς ταξιδεύει με καραβάκι από την Πάργα για το Σαρακίνικο. Στη θέση Άγιος Σώστης, μέσα σε μια σπηλιά, δέος προκαλεί η ομώνυμη εκκλησία.
Η Πάργα προσφέρεται ακόμη για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ιδανικές διαδρομές είναι ο ενετικός ελαιώνας, οι γύρω λόφοι και οι ακτές.
Το χωριό Ανθούσα βρίσκεται στα βόρεια τις Πάργας. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του βουνού, κοντά στο Κάστρο του Αλή Πασά, σε μια περιοχή γεμάτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή και ελαιώνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ένας επιβλητικός καταρράκτης. Το πιο ορεινό σημείο είναι ο παραδοσιακός οικισμός της Αγιάς, που είναι αμφιθεατρικά κτισμένος σε μια πράσινη πλαγιά.
Αξίζει και μία επίσκεψη στο χωριό Αγία Κυριακή. Είναι γραφικό, με παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και καταπληκτική θέα στον κόλπο του Αϊ Γιαννάκη. Στην "καρδιά" του κόλπου βρίσκεται μια πηγή που δεν σταματά να αναβλύζει νερό, ακόμη και το καλοκαίρι.
Η τουριστική ιστορία της Πάργας, αρχίζει το 1962, με τη λειτουργία ενός από τα πρώτα στον κόσμο Club Mediteranee και τους Γάλλους τουρίστες να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της γραφικής κωμόπολης στην Ευρώπη. Τότε άρχισαν τα πρώτα σπίτια να μετατρέπονται σε πεντακάθαρα και πολύ φιλόξενα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, έγιναν οι σπουδαίες τουριστικές επιχειρήσεις του σήμερα, που κατέστησαν την Πάργα σε ελκυστικό κοσμοπολίτικο προορισμό.
Ο Ευθύμιος Παππάς, ο οποίος εκτός από ξενοδόχος είναι καθηγητής φιλοσοφίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού επισημαίνει ότι "στην Πάργα, η κρίση έφερε πιο κοντά ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, έμπορους και εστιάτορες, οι οποίοι αναζήτησαν έναν κοινό τρόπο δράσης, μία συλλογική προσπάθεια, που σε συνεργασία με τον Δήμο και την επιτροπή τουριστικής προβολής έφερε αποτελέσματα".
Εμφανίζεται δε βέβαιος ότι, "όλοι μαζί οι τουριστικοί φορείς μπορούν χέρι χέρι να ξεπεράσουν την κρίση, η οποία βαραίνει όλους μας".
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα agelioforos.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου