Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Φαντασμαγορικά γιόρτασε και φέτος το Δεκαπενταύγουστο η Πάργα!

    Τα σκήπτρα του πιο φαντασμαγορικού εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου κρατά και φέτος με μεγάλη διαφορά η αρχόντισσα της Ηπείρου, η πανέμορφη και γραφική Πάργα.
Χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιοι συγκεντρώθηκαν στη παραλία γεμίζοντας την ασφυκτικά απ' άκρη σ'άκρη και χαρίζοντας μας μια εικόνα που δυστυχώς κανένας φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να απαθανατίσει γιατί κανένας δεν χωρά όλη αυτή την κοσμοπλημμύρα.
Όλα τα βλέμματα λοιπόν στράφηκαν για ακόμα μια χρονιά στην πολύχρωμη Πάργα, εκεί όπου αναβίωσε και πάλι το έθιμο της αναπαράστασης της φυγής και μη υποδούλωσης των Παργινών και η επιστροφή τους στην Ελεύθερη Πάργα το Φεβρουάριο του 1913.
Ο περιβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα ήταν ο πρώτος που κατέστρεψε το φρούριο της Πάργας. Το 1567 ξαναχτίστηκε από τους Βενετούς. Παρέμεινε απόρθητο έως το 1819 όταν οι κάτοικοι της Πάργας εξαναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν ώστε να μην υποδουλωθούν στον ηγεμόνα Αλή Πασά.

Για 94 χρόνια η Πάργα ήταν στα χέρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Με τον ερχομό των Τούρκων οι περισσότεροι Παργινοί έφυγαν από την Πάργα για τα νησιά του Ιόνιου, παίρνοντας ακόμα και την στάχτη από τα κόκαλα των προγόνων τους που έκαψαν στην αυλή του ιερού ναού των Αγίων Αποστόλων. Επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση της πόλης από των Ελληνικό Στρατό.
Δεκάδες βάρκες, στολισμένες με φαναράκια και με αναμμένα καπνογόνα κάνουν την εμφάνιση τους παρατεταγμένα και περικυκλώνουν το πόντε, ενώ μετά από λίγο μια τεράστια ελληνική σημαία φεύγει από το πόντε με προορισμό το Κάστρο της Πάργας υπό τον ήχο του Εθνικού μας ύμνου.
Η σημαία φθάνει στο κάστρο και χιλιάδες πυροτεχνήματα εκτοξεύονται στον ουρανό της Πάργας συμβολίζοντας έτσι την επιστροφή των Παργινών στην Ελεύθερη Πάργα.
Ένα πραγματικά φαντασμαγορικό υπερθέαμα το οποίο γίνεται ΜΟΝΟ στην ΠΑΡΓΑ και για πάνω από μισή ώρα έκανε την νύχτα μέρα. κάνοντας τους χιλιάδες επισκέπτες να έχουν μονίμως το βλέμμα τους στραμμένο ψηλά στον Ουρανό.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  mypreveza.gr.
Βίντεο Γιούτιουμπ απο τη σελίδα Ανδριάνας Σολδάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: