Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Γεμίζουν από τουρίστες, αδειάζουν από γιατρούς… Εκ περιτροπής εφημερίες και η υγεία σε κίνδυνο!

    Σε πολυτέλεια τείνει να μετατραπεί για την πιο τουριστική ζώνη της Ηπείρου η υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια για ντόπιους κι επισκέπτες. Από την Πρέβεζα, την Πάργα, την Πέρδικα, τα Σύβοτα και μέχρι την Ηγουμενίτσα, οι δημόσιες δομές υγείας λειτουργούν με σοβαρά προβλήματα και ορισμένες φορές χάρη στην αυτοθυσία νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Την πιο χαρακτηριστική περίπτωση απαξίωσης και υποβάθμισης στην Ήπειρο, αποτελεί η Πάργα, η οποία έχει μία τεράστια τουριστική παράδοση και είναι αυτή που υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες την θερινή περίοδο.
Το Κέντρο Υγείας της Πάργας εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα. Από το σύνολο των εφημεριών οι έξι καλύπτονται από τον έναν παθολόγο που διαθέτει το Κέντρο και οι υπόλοιπες από τους αγροτικούς γιατρούς.
Στην Πάργα λοιπόν το Κέντρο Υγείας έχει πάψει να λειτουργεί καθημερινά με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Εκ περιτροπής εφημερεύει και το Κέντρο Υγείας Καναλακίου, που είναι το πιο πλησιέστερο. Εκεί υπάρχει ένας παθολόγος ο οποίος κάνει δύο εφημερίες καθώς τις υπόλοιπες τέσσερις καλείται να τις κάνει στην Πρέβεζα προκειμένου να καλύψει ανάγκες του Νοσοκομείου.
Ένα ακόμη Κέντρο Υγείας λειτουργεί στο Μαργαρίτι όπου κι εκεί όμως τα σημάδια της υποβάθμισης είναι ορατά καθώς κλείνει στις τρεις το μεσημέρι, χωρίς να γίνονται εφημερίες.
Σύβοτα και Πέρδικα διαθέτουν περιφερειακά ιατρεία όπου κι αυτά είναι ανοιχτά μέχρι το μεσημέρι.
Έτσι αν προκύψει απόγευμα ένα απλό περιστατικό, ένα χτύπημα παιδιού, ένα τσίμπημα από έντομο, για να βρει κάποιος γιατρό θα πρέπει να φτάσει από την Πάργα στην Πρέβεζα ή την Ηγουμενίτσα, όπου εκεί τουλάχιστον εφημερεύει το Κέντρο Υγείας.
Αν το περιστατικό είναι σοβαρό, τότε τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.
Οι ελλείψεις γιατρών, είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δομές δημόσιας υγείας. Σε ορισμένες δεν υπάρχουν παθολόγοι, καρδιολόγοι και παιδίατροι ή υπηρετούν τόσοι λίγοι, που δεν βγαίνουν οι καλοκαιρινές άδειες.
Φυσικά είναι γνωστά τα προβλήματα στο νοσοκομείο Πρέβεζας, το οποίο βιώνει μία συνεχή υποβάθμιση και υποστελέχωση.
Οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού είναι ελάχιστες ενώ αντικίνητρο αποτελούν οι πολύ χαμηλές αμοιβές και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η κατάσταση λοιπόν κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί.. Και το επίπεδο υπηρεσιών υγείας για έναν τόπο που επενδύει στον τουρισμό αποτελεί σημαντικό κρίκο.. Κρίκος που φαίνεται ότι έχει σπάσει για την παράκτια ζώνη της Ηπείρου.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  epiruspost.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: