Η πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Δήμο Πάργας ως ημέρα μνήμης των ευεργετών και των δωρητών της Πάργας.Τη μέρα αυτή, κάθε χρόνο,τελείται στον Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Πάργας μνημόσυνο για τους ευεργέτες της πόλης.
Παραθέτουμε την ομιλία, σε αυτήν την εκδήλωση, του διευθυντού του σχολείου μας Σπύρου Νούση που είναι και αντιπρόεδρος του κληροδοτήματος Β.Ε. ΒΑΣΙΛΑ:
Την πρώτη Κυριακή μετά τις 10 Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Δήμο Πάργας να τελείται το ετήσιο μνημόσυνο για τους ευεργέτες της πόλης μας. Μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας στους ευεργέτες και τους δωρητές μας που κληροδότησαν τους κόπους και το μόχθο της ζωής τους, για την καλυτέρευση της δικής μας ζωής.
Τιμούμε, ταυτόχρονα και τις αρετές της αγάπης, της αλληλεγγύης,της προσφοράς, της σωφροσύνης,της ευαισθησίας ,της υπομονής, της επιμονής, της φιλοτιμίας, του πατριωτισμού, αρετές που κοσμούσαν τους σημερινούς τιμώμενους.
Η ευεργεσία εκφράζει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και της Χριστιανικής θρησκείας, της Ελληνικής φιλοσοφίας και της Χριστιανικής ηθικής.
Αυτή τη μέρα το κληροδότημα Β.Ε Βασιλά,εκτελώντας τη βούληση του διαθέτη προικίζει 2 φτωχά κορίτσια, γνήσια Παργινά όπως ορίζεται στα άρθρα 2 και 13 της διαθήκης του ευεργέτη και στο άρθρο 7 του κανονισμού διοίκησης του κληροδοτήματος.
Τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια για να θεωρηθεί ένα κορίτσι φτωχό, για πρώτη φορά φέτος, καθορίστηκαν με πρόταση της διεύθυνσης κοινωφελών περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών και τα οικονομικά στοιχεία για κάθε υποψήφια προέκυψαν από το εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ, που αποτελεί για τα ευνομούμενα και καλά οργανωμένα κράτη, ένα πολύ αξιόπιστο και αντικειμενικό έγγραφο. Λήφθηκαν υπόψη, τόσο τα δηλούμενα όσο και τα τεκμαρτά εισοδήματα. Δυστυχώς, το αντικειμενικό δεν είναι κατ’ανάγκη και δίκαιο, το νόμιμο δεν είναι σίγουρα και ηθικό. Η διαδικασία όμως είναι ξεκάθαρη, διαυγής, με κανόνες και όρια.
Η έννοια του κριτηρίου γνήσια παργινά κορίτσια έχει αποσαφηνιστεί με το άρθρο 7 του κανονισμού διοικήσεως και διαχειρίσεως του κληροδοτήματος σύμφωνα με το οποίο αιτήσεις υποβάλλουν άπορα κορίτσια γεννηθέντα, ανατραφέντα και κατοικούντα στην Πάργα. Επιπρόσθετα η επιτροπή, για την διασφάλιση της έννοιας γνήσια Παργινά, ζητά ένας εκ των γονέων να έχει τις ίδιες ιδιότητες. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από βεβαιώσεις και πιστοποιητικά που εκδίδει ο Δήμος Πάργας και τα οποία οι ενδιαφερόμενες υποβάλλουν στο κληροδότημα.
Φέτος, με εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου, τέθηκαν και ηλικιακά όρια. Έτσι δεχτήκαμε αιτήσεις κοριτσιών ηλικίας από 18 έως 36 ετών. Επίσης αποφασίστηκε,για την πλήρη ικανοποίηση της βούλησης του διαθέτη, το βοήθημα να επιστρέφει στο κληροδότημα, εφόσον κάποια κληρωθείσα δεν τελέσει γάμο μέχρι το 45 έτος της ηλικίας της.
Τα δύο κορίτσια που θα κληρωθούν θα λάβουν το ποσό των 45οο ευρώ η κάθε μία. Τα χρήματα θα κατατεθούν σε προσωπικό τους λογαριασμό στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Πάργας μετά την επικύρωση της απόφασης του κληροδοτήματος από την διεύθυνση κοινωφελών περιουσίων του ΥΠ.ΟΙΚ. Η ανάληψη της προίκας από τις δικαιούχες γίνεται μετά την τέλεση του γάμου και την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης τέλεσης αυτού στο κατάστημα της τράπεζας και στο κληροδότημα.
Φέτος υπέβαλαν αιτήσεις 19 κορίτσια.Ελέγχθηκαν αρχικά ως προς το εισόδημα (δηλωθέν και τεκμαρτό) και την ακίνητη περιουσία. Έγιναν δεκτές οι 5 από αυτές γιατί οι υπόλοιπες είχαν συνολικό οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα που υπερέβαινε τα όρια που έθεσε το υπουργείο και υπήρχαν στην ανακοίνωσή μας. Τα 5 αυτά κορίτσια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια (γνήσια Παργινά και ηλικίας) και αποτελούν τις υποψήφιες για την προίκιση, με κλήρωση.Καλή επιτυχία!
Σημ. Κληρώθηκαν για προίκιση η Μπούα Παναγιώτα του Κων/νου και η Πλασκασοβίτη Βασιλική του Χρήστου.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα gymparga.
Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου