συζητήσεων για την διέλευση του αγωγού φυσικού
αερίου ΙΤGI από την περιοχή μας...
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναθέρμανση των συζητήσεων για την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΙΤGI από την περιοχή μας... Το πολιτικό πρόταγμα μας ακόμη συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου θα είναι η έγκριση ενός ακατανόητου και επιβλαβούς στόχου, αυτού της υιοθέτησης (Transit) των αγωγών φυσικού αερίου ΙΤGI στην καρδιά της Ηπειρωτικής γης Ζαγόρι-Ιωάννινα και στο θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου με όλες τις συνεπακόλουθες αντιδράσεις και τουριστικές παρενέργειες σε Πέρδικα, Σύβοτα και Πάργα.
Οι ασκήσεις επί χάρτου της προμελέτης του ITGI που απετέλεσαν εν τέλει και οριστική μελέτη, δεν δημοσιοποιήθηκαν και δεν έγιναν αντικείμενο καμμιάς δημόσιας διαβούλευσης, κάτι που καταγγέλθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο, για την επάρκεια των ρυθμίσεων και κανονισμών πρόληψης καθώς και για την αποτελεσματικότητα ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων μεγάλης κλίμακας.
Μετά την “πετρελαιοποίηση” της ανάπτυξης στην Ήπειρο “άκριτο” καλωσόρισμα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν μπορεί να πρυτανεύει σε κάθε ανεξέλεγκτη αναζήτηση του κέρδους, από τους παγκόσμιους “κυνηγούς” των ενεργειακών γαιοαποθεμάτων του πλανήτη, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον, την κοινωνία και την υπερτοπική ειρήνη.
Η εξάρτηση και εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων αποδείχθηκε ότι είναι ένα από τα πιο προφανή συστημικά προβλήματα της ανθρωπότητας, αφού εντείνει τις ανισότητες, καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και την βιοποικιλότητα και μεταμορφώνεται σε μια υποανάπτυξη, αποσυνδεμένη από την κοινωνική ευημερία.
Δεν μπορεί να υπάρχει απεριόριστη ανάπτυξη σε έναν πεπερασμένο πλανήτη. Η εκμετάλλευση της προίκας του ορυκτού μας πλούτου δεν αποτελεί προτεραιότητα δημόσιου συμφέροντος που υπερισχύει από κάθε άλλη…
Οι ελληνικές κυβερνήσεις που πολύ εύκολα πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλοντας σπασμωδικά τα οριζόντια μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης, το ίδιο επιπόλαια κινούνται για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Ήπειρο!Άλλο πράγμα η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η fast truck επίθεση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Η προηγούμενη εμπειρία από τις χώρες που έχει περάσει το ΔΝΤ, δείχνει πως η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πάντα προβαλλόταν σαν μοναδική διέξοδος από την κρίση χωρίς βεβαίως τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα και με τεράστιες πληγές στο περιβάλλον και την κοινωνία.
Στις 30 πιο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στην πλανήτη, μόνο οι 7 έχουν συνεχόμενη δημοκρατία, από τις οποίες οι 6 ανήκουν στους G8!Κύριε Περιφερειάρχη, έχουμε ανάγκη αλλαγής οικονομικού σεναρίου, αλλαγή οράματος και αναπτυξιακού παραδείγματος σε δραστηριότητες πιο φιλικές στο περιβάλλον και στο σπάνιο φυσικό κεφάλαιο της περιοχής μας.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς δύο κατευθύνσεις:Να αναπτύξουμε προγράμματα επενδύσεων και να δώσουμε ώθηση προς την υλοποίηση πράσινων ιδεών που θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου όπως είναι ο Τουρισμός και η αγροτο-κτηνοτριφική παραγωγή.
Επίσης το Ηπειρωτικό ανάγλυφο επιτάσσει αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής και να ισορροπήσει ανάμεσα στη μικρή κλίμακα, του οικολογικότερου ενεργειακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση της ενέργειας.
Γιατί σήμερα να μην μας προτείνετε πιο ελπιδοφόρες εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας, στον τομέα των ΑΠΕ, τόσο γιατί η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι καθοριστικός παράγοντας, για την αντιστροφή των ολέθριων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως, αλλά και γιατί ο συνδυασμός του συστήματος των εγγυημένων τιμών με το συνεταιριστικό μοντέλο και τα σωστά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν ν’ αποτελέσουν μια ρεαλιστική απάντηση στην κλιμακούμενη οικονομική κρίση και δίοδο ανάκαμψης των τοπικών οικονομιών.
Αναδημοσίευση από το blog vorioionio.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου