Οι Ικέτιδες του Αισχύλου και στον περιοδικό τύπο |
Ακολουθεί το κείμενο.
Εμείς οι νεότεροι Έλληνες, έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να ζούμε και να ξεχωρίζουμε, μέρα με τη μέρα, τις μορφές, τα σχήματα, τους ρυθμούς, τους ήχους, λίγο πολύ, όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο απλός Αρχαίος Έλληνας, όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, ενώ ο νους και η ψυχή τους έπλαθαν το έργο τους. Γι’αυτό θέλουμε να ερμηνεύσουμε το θεάτρό τους δημιουργικά, να πλησιάσουμε και να ξεχωρίσουμε όλα αυτά που εισχώρησαν στην ψυχή τους, να γνωρίσουμε τα μεγάλα μυστικά που τους απεκάλυψε η φύση, ο ουρανός, η θάλασσα, η πέτρα, ο ήλιος.
Με οδηγό αυτές τις σκέψεις και με την σκηνοθετική καθοδήγηση του φιλόλογου καθηγητή Γιάννη Σύρπα, η θεατρική ομάδα του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας, συνεχίζοντας τη διαδρομή για την αναζήτηση μιας βαθιάς παιδείας, ανέβασε και φέτος ένα ακόμα αρχαίο δράμα: Τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Μια σπαραχτική κραυγή για το δίκιο του αδύνατου, για την αλαζονεία και την αυθαιρεσία του ισχυρού, για την ανθρώπινη ευθύνη της επιλογής ανάμεσα στο δίκιο και στο άδικο.
Τίποτα εύκολο σ’αυτή τη διαδρομή. Αγωνίες, εντάσεις, άλματα και υποχωρήσεις. Και πολλές πρόβες. Όλη αυτή η διαδικασία της ανακάλυψης. Μας ενδιέφερε να δούμε πού βρισκόμαστε, τί κάνουμε. Να αποκτήσουμε αυτή την ευχαρίστηση που είναι μια πολύ μυστήρια έννοια. Τί σημαίνει, όμως ευχαρίστηση; Το ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Όμως, όχι, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε -και τότε ακριβώς είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Άλλωστε, αυτός δεν είναι και ο κρυφός πυρήνας της δημιουργίας.
Οι Ικέτιδες ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα. Από την Πάργα στο διεθνές φεστιβάλ της Μεσσήνης, στην Πρέβεζα, στα Γιάνννενα, με κατάληξη το διεθνές μαθητικό φεστιβάλ στο Δίον, στα Πιέρια (στις 27 Σεπτέμβρη, στις 9.30 το πρωί). Είμαστε υπερήφανοι, γιατί με τους υπέροχους μαθητές μας καταφέραμε σε ένα δύσκολο έργο απαιτήσεων να πετάξουμε ό,τιδήποτε περιττό και να κρατήσουμε τα ουσιαστικά που δεν είναι άλλο απ’το μέτρο. Το δημιουργικό και όχι το φτιαχτό χάριν εύκολων εντυπώσεων.
Και φυσικά για άλλη μια χρονιά, αρωγός και πολύτιμος συμπαραστάτης μας σ’αυτό το δύσκολο εγχείρημα, ο Σπύρος Νούσης, διευθυντής του Δεσκείου Γυμνασίου Πάργας, ο οποίος έδινε λύσεις σε κάθε εμπόδιο που ορθωνόταν μπροστά μας. Επίσης, σημαντική ήταν η βοήθεια των καθηγητών Τέτης Βαρσακοπούλου, Κικής Κωνσταντίνου και Τάσου Μακρογιαννόπουλου.
Μαθητές που συμμετείχαν:Δέσκα Ελένη, Δημάκου Δανάη, Δημοπούλου Ευτυχία, Ευαγγελίδης Δημήτρης, Καραδήμα Γεωργία, Κερπεκίδη Πολυξένη, Μάρκου Νεφέλη, Νάκου Εύα, Νάσιου Φωτεινή, Νούσης Γιάννης, Ντέλλα Κωνσταντίνα, Ντέλλας Μιχάλης, Παλαιολογούδια Γαβριέλα, Παπανίκας Χρήστος, Σκάρπος Στέργιος, Στέλιου Εύη, Χαλκής Αντώνης, Χαλκής Νικήτας, Χούδρα Στέλλα.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα blogs.sch.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου