Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Το λάδι έχει τη δική του ιστορία στην Πάργα.

    Τα «μυστικά» της ελιάς και του λαδιού αποκαλύπτονται στην Πάργα! Στο μουσείο Ελιάς δε μένει τίποτα κρυφό όλα γίνονται γνωστά στους επισκέπτες οι οποίες μαθαίνουν με κάθε λεπτομέρεια για τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή λαδιού και άλλων προϊόντων.
Όμως η ιστορία της ελιάς ξεκινά με τα πρώτα μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία που άρχισαν να λειτουργούν από το 1929 στην περιοχή της Πάργας. Από τα πέντε αυτά μηχανοκίνητα ελαιοτριβεία, σήμερα διατηρείται μόνο το Ελαιοτριβείο των Αδελφών Λέκκα, το οποίο διασώζει τον αρχικό εργοστασιακό του εξοπλισμό και τμήμα του αρχείου του και είναι διαθέσιμο για περιήγηση στους επισκέπτες του.
Το 2009 έγινε Μουσείο με νέους ιδιοκτήτες την Αθηνά και τον Ηλία Λιάκρη, οι οποίοι αναστήλωσαν τις παλιές εγκαταστάσεις και έβαλαν στόχο να μάθουν οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες της Πάργας να μάθουν για το ελληνικό λάδι.
Στο μουσείο εκτός από τα εκθέματα που παραπέμπουν στο τρόπο που παράγονταν το λάδι από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα παρουσιάζεται και η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου σε μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο κατά τα τρία στάδια επεξεργασίας...
Σε άλλον χώρο παρουσιάζεται η σύνδεση μεταξύ της παραγωγής της ελιάς και του λαδιού με την ιστορία της Πάργας, από τα χρόνια των Ενετών, μέχρι σήμερα.
Η πολύχρονη σύνδεση του τόπου με την ελιά κορυφώνεται με την παρουσίαση της λειτουργίας του ίδιου του ελαιοτριβείου.
Οι επισκέπτες μπορούν εκτός απ το να μάθουν πως παράγεται το λάδι να συμμετέχουν και στην παραγωγή του αν βρεθούν στην περιοχή στις αρχές του χειμώνα όταν δηλαδή ολοκληρώνεται το ελαιομάζωμα και αρχίζει η επεξεργασία της ελιάς.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  parousiazw.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: