Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Πρώτευσε Παργινή μαθήτρια σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης στην Ιταλία.

   Ένα ακόμη Παργινό Σουλιωτόπουλο η Παναγιώτα Μπόλωση κατέλαβε την πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ποιήματος που έλαβε χώρα πρόσφατα στο castello di Duino της Ιταλίας αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η πόλη μας η Πάργα και η πατρίδα μας γενικότερα διαθέτουν αστείρευτες δυνάμεις από τις οποίες πρέπει όλοι μας να παραδειγματιστούμε.
‘Ενα μεγάλο μπράβο στην ίδια και στους δασκάλους της, μας κάνατε όλους περήφανους.

Τίτλος : Το μέλλον στο φλιτζάνι

Το μέλλον μου το έγραψαν ελληνικό/
σαν κατακάθι καφέ στο άσπρο φλιτζάνι/
γλυκιά μελωδία αστεριών στην θλίψη της νύχτας/
χρυσάνθεμα που αντιφεγγίζουν τον ήλιο/ και κάνουν
την αυγή να πετά τα ρόδα από τα χέρια./

Ένα μέλλον ευοίωνο και λευκό σαν περιστέρι/
Σαν μέλισσα που γνωρίζει ανθούς και/
Μοιράζει θεϊκή αμβροσία και νέκταρ/.

Το μέλλον μου έγινε ξαφνικά ξένο/
Φωλιάζει σε άλλες αγκαλιές /
σε σκισμένεςμαύρες σημαίες /.

Ένα μέλλον διαβολικό βγαλμένο πνιχτά/
από τα καζάνια της κόλασης/.
Μια κραυγή του Δάντη για τη Στίγα/
Που στερεύει και διώχνει την Αθανασία/.

Νέοι που το μέλλον στον κόσμο έπαψε/
να έχει θέση/.
 Κορμιά αποχαυνωμένα από την αδράνεια της σκέψης/.

Μέλλον βουβό και παράφωνο/
σαν Χορδές σπασμένης κιθάρας/.
Ύπαρξη που γεμίζει αηδία και σκορπίζει/
θυμωμένεςκραυγές.

Ένα μέλλον που σκουπίζει/
τα δάκρυατης μαύρης Ηπείρου/.
Και χτυπούν δυνατά οι καμπάνες/
στο άσπρο ξωκκλήσι της καρδιάς μας/.


Eλληνικά σχολεία κέρδισαν στο διεθνή διαγωνισμό 
ποίησης «Castello di Duino» στην Ιταλία.

   Βραβείο ποίησης, και μάλιστα πρώτο, κατέκτησαν οι μαθητές της Στ' Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου (Γέρα Λέσβου), του χωριού απ' όπου κατάγεται ο Οδυσσέας Ελύτης. Ο λόγος για το διεθνή διαγωνισμό ποίησης «Castello di Duino» που έγινε στην Τεργέστη της Ιταλίας, την πόλη όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή βράβευσης στις 24 Μαρτίου.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Νεότητας της Ιταλίας, από μια σειρά φορείς της Ιταλίας, ενώ αξιολογητές ήταν φιλόλογοι αλλά και πανεπιστημιακοί που έχουν σχέση με την ποίηση. Από αυτή την κριτική επιτροπή το ποίημα των μικρών μαθητών, που υποβλήθηκε κατόπιν παρακίνησης του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, Γιώργου Ζορμπά, με τίτλο «Όνειρα παιδιών», κρίθηκε ως το καλύτερο.
«Εμείς», λέει η υπεύθυνη της ομάδας των μαθητών, Μαριάννα Πελαντή, «ήδη δουλεύαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε σχέση με την ποίηση και βασιζόταν σε ειδικές δεξιότητες που ήθελα να αποκτήσουν τα παιδιά μέσω παιχνιδιών, γλωσσικών δοκιμών κ.λπ.».
Βέβαια, η ομάδα για το διαγωνισμό οργανώθηκε καλύτερα και τα ποιήματα των παιδιών που γράφτηκαν βάσει σκόρπιων λέξεων ενοποιήθηκαν. Έτσι, γεννήθηκε το ποίημα των μαθητών με τίτλο «Όνειρα παιδιών».
«Καταλήξαμε στον τίτλο αφού κάθε παιδί, με κάποιες λέξεις, συνέθεσε ένα ή δύο στίχους», λέει η κ. Πελαντή. «Έγινε έτσι ένα σπονδυλωτό ποίημα που μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα ιταλικά, και τα περασμένα Χριστούγεννα στάλθηκε στο διαγωνισμό...».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, το οποίο μοιράζεται μεταξύ των συνολικά τεσσάρων σχολείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.
Διακρίσεις πήραν και άλλα ελληνικά σχολεία, όπως το 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης με το ποίημα «Η Μετανάστευση – παρόν και μέλλον» και με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Βασίλειο Σουβατζόγλου και το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας με το ποίημα «Το μέλλον... μια θέση στον κόσμο» και   με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Βιολέττα Χασιώτου.
Επίσης, στην κατηγορία ανέκδοτη ποίηση,  επελέγη το ποίημα  «Sunday Radio Music» («Κυριακή μουσική στο ραδιόφωνο»)  του Αμπατζίδη Γιώργου, το οποίο θα παρουσιαστεί σε συλλογή ποιημάτων μεταφρασμένων στα Ιταλικά και στα Αγγλικά, η οποία θα συνοδεύεται από DVD με απαγγελίες των ποιημάτων στη μητρική γλώσσα των δημιουργών.
Τέλος, στην κατηγορία «Νέοι κάτω των 16 ετών» διάκριση έλαβε και το ποίημα «Το μέλλον στο φλιτζάνι» της 15χρονης Παναγιώτας Μπολώση. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης Castello di Duino έγινε με πρωτοβουλία της Εστίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία, σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Η Εστία Ιταλίας του ΕΙΠ, που συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση από το 2009, διοχέτευσε την προκήρυξη του διαγωνισμού στα ελληνικά σχολεία όλων των βαθμίδων σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαπολιτισμικό Τομέα Θεμάτων Σπουδών Επιμόρφωσης και Καινοτομιών του Υπουργείου Παιδείας, σε Πανεπιστήμια, καθώς και σε ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς σχετικούς με την ποίηση. Στη φετινή έκδοση υπήρξαν 36 υποψηφιότητες από ελληνικά σχολεία και νέους Έλληνες ποιητές.
Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Castello di Duino διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Ποίηση και Αλληλεγγύη» σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell'Adriatico και με την υποστήριξη της UNESCO, του Πρίγκιπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino, της Muggia, της CEI (Central European Initiative) και άλλων τοπικών φορέων. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποίηση και Αλληλεγγύη» και του Διεθνούς Βραβείου Ποίησης Castello di Duino είναι η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης Gabriella Valera Gruber.
Ο διαγωνισμός ποίησης – ένας από τους βασικότερους σε διεθνές επίπεδο – απευθύνεται σε νέους μέχρι 30 ετών και σχολεία και έως σήμερα έχουν συμμετάσχει περίπου 6.750 άτομα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 950 ποιήματα γραμμένα σε 75 διαφορετικές γλώσσες και 70 σχολεία.
IX έκδοση του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Castello di Duino Τεργέστη, 22-30 Μαρτίου 2013.

Πηγές: enet και mykosmos
Concorso Internazionale di poesia e teatro Castello di Duino
IX Edizione
Vincitori/ Winners:
PROGETTI SCUOLA
·         Primo premio ex aequo /First Prize ex aequo (Each € 100 da devolvere per un progetto umanitario/ to be given for humanitary scope)
-          Scuola Primaria Papados (Grecia), Docente responsabile responsabile/ Responsible teacher Yorgos Zorbas
·         Segnalazioni Progetti scuola
-          2nd Gymnasium of Tripolis (Grecia), Docente Responsabile /Responsible Teacher Vassilios Souvatzoglou
-          6th HIGH SCHOOL HALKIDA (Grecia), Docente responsabile/Responsible Teacher Violetta Chasiotou
SEZIONE I: Poesia inedita /Section I: Unpublished Poem
·         Poesie selezionate (Pubblicazione) /Poems Selected (Publication italian and english & DVD recorded in Mother Tongues of the poets)
-          Ampatzidis Giorgios (Grecia), Sunday Radio Music
GIOVANISSIMI (Under 16)
·         Segnalazioni/ Noteworthy poems - 15 anni
-          Panagiota Bolosi (Grecia), Il futuro in tazza

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  e-italika.gr και Efthymios Pappas στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: