Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Όχι στον αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα από Σύβοτα και Πάργα.

«...Όχι στον αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα από Σύβοτα και Πάργα
 Μπροστά στα κέρδη δεν υπολογίζουν τίποτα! Τεράστιες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις!

   Τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδιάζεται η διέλευση ενός αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Σύβοτα και Πάργας. Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών και την σύνδεση με την Τουρκία (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006). Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ (μέσω κοινοπραξίας με την Ιταλική Edison και την Τουρκική Botas) η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ' όψη τις ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
   Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή τους, με Δημοψήφισμα στις 10/08/08 και με τις τελευταίες αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου.

   Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις 22/09/2008 αποφάσισε ότι «δεν επιθυμεί και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης φυσικού αερίου και τη διέλευση του αγωγού στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργα» .

   Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Αγώνα Πάργας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης η ΔΕΠΑ δήλωσε ότι «η προτεινομένη χάραξη δεν διέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου Πάργας» (18/05/10) και στις 17/09/2010 εγκρίθηκε, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού που ορίζει το Βαρικό και την Ομπρέλα 2 ως θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα.

   Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και η θέση Ομπρέλα 2 χιλιόμετρα. Και οι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της Πρέβεζας. Η απόφαση κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, αφού υπάρχει μικρό τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τα διοικητικά όρια της Αγιάς Πρέβεζας.

Είμαστε αντίθετοι με την διέλευση του αγωγού γιατί

- τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ περί μη βλαβερών συνεπειών των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου δεν μας πείθουν.
- ο αγωγός είναι TRANSIT, που σημαίνει ότι δεν θα τροφοδοτήσει με αέριο την περιοχή, απλά θα περνά από εκεί.
- δεν θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας καθώς τα εργοστάσια θα χρειαστούν μόνο μια ντουζίνα εξειδικευμένους τεχνικούς

- προβλέπεται δε με το ΙΤGI να γίνει και αγωγός διπλής ροής και ο αγωγός South Stream να ακολουθήσει την ίδια πορεία με άλλο εργοστάσιο συμπίεσης στην ίδια θέση.

   Σε μια περιοχή που ζεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος και τις όμορφες απόμερες παραλίες η κατασκευή εργοστασίου θα είναι καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον αφού η θερμοκρασία της περιοχής θα ανέβει, οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περιοχή, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

   Τασσόμαστε άμεσα στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και καλούμε όλες τις συλλογικότητες και φορείς της περιφέρειας Ηπείρου να κάνουν το ίδιο, αρχικά με ψηφίσματα και έπειτα με τη φυσική τους παρουσία στις εκδηλώσεις αντίστασης στη περιοχή. Καλούμε τα συνδικάτα και τους συλλόγους της Ηπείρου να στηρίξουν τις τοπικές επιτροπές αγώνα.

Η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές της κοινοπραξίας λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Τοπική Επιτροπή Πρέβεζας...»

Αναδημοσίευση από το Blog, antarsya-preveza.

Δεν υπάρχουν σχόλια: