Ένα επώνυμο blog που γράφει και αναδημοσιεύει θέματα που αφορούν τον Καποδιστριακό Δήμο Πάργας. Oι αναρτήσεις του δεν αποτελούν υποχρεωτικά και άποψη του διαχειριστή
Για αναρτήσεις και διαφωνίες επώνυμα στη διεύθυνση tessas@freemail.gr

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Όχι αγωγούς φυσικού αεριού σε τουριστικές περιοχές.

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ !

   Σας προσκαλούμε σε  αγώνα για να προφυλάξουμε την ευημερία του τόπου μας.

   Η επικείμενη διέλευση του αγωγού φ.α. ITGI  ανάμεσα στην Πέρδικα Θεσπρωτίας και  Πάργα Πρέβεζας και  κυρίως η εγκατάσταση εργοστάσιου συμπίεσης θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομία και στη ζωή του τόπου και μάλιστα σε περίοδο  ύφεσης.

Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ότι:
- Τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ  περί μη βλαβερών συνεπειών των εγκαταστάσεων Φ.Α. δεν μας πείθουν (φυλλάδιο ενημέρωσης της Ε.Α.Δ. Πάργας, συνημμένο).                                                  
- Ο αγωγός φ.α. είναι TRANSIT  δηλαδή δεν θα τροφοδοτήσουν τα σπίτια μας !
- Δεν θα δημιουργηθούν πολλές  θέσεις εργασίας, τα εργοστάσια θα χρειαστούν μόνο μια ντουζίνα εξειδικευμένους τεχνικούς.                                   .
-Προβλέπονται με το ΙΤGI να γίνει και αγωγός διπλής ροής και ο αγωγός South Stream να ακολουθήσει την ίδια πορεία με άλλο εργοστάσιο συμπίεσης  στην ίδια θέση. Όλα αυτά σε μια περιοχή που ευημερεί χάρη στον τουρισμό, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος  και τις όμορφες απόμερες παραλίες.
   Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας της Ελληνικής οικονομίας, και στην φτωχή Ήπειρο η μόνη περιοχή που δέχεται μαζικό τουρισμό (η κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων, μιας και το γεωργικό εισόδημα - ελαιόλαδο - έχει καταρρεύσει) είναι αυτή μεταξύ Σύβοτα και Πάργα και τώρα ετοιμάζονται να την θυσιάσουν στον  βωμό της δήθεν ανάπτυξης  με ΤΟΥΣ αγωγούς και τα εργοστάσια...
   Η θερμοκρασία της περιοχής θα ανεβεί και οι όξινες βροχές θα καταστρέψουν τη γεωργική παραγωγή και ένα τυχαίο συμβάν μπορεί να κάψει όλη την καταπράσινη περιοχή μας και αλήθεια ποιος θα έρθει να κάνει διακοπές κοντά στα εργοστάσια αερίου;

Άμα δεχτούμε τώρα αυτό το έργο το μέλλον μας θα είναι εφιαλτικό!
Αυτό για την περιοχή μας δεν είναι ανάπτυξη,  είναι δολοφονία!

Χρειαζόμαστε δυναμική στήριξη για να αποτρέψουμε το μαρασμό του τόπου μας !
Δηλώστε την στήριξη σας στέλνοντας ένα e-mail σε αυτή τη διεύθυνση:
againstpipelines@gmail,com 

   Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να σας ενημερώνουμε  άμεσα  για εξελίξεις και δράσεις για να συμμετάσχετε ενεργά. Είμαστε στο παρά πέντε για τις οριστικές αποφάσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε  δυναμικά για να ανατρέψουμε την κατάσταση και να αποτρέψουμε την καταστροφή της ευημερίας μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΓΑΣ

Και  για  την  ιστορία...
   Το 2006 κυρώθηκε η σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν υποθαλάσσιο αγωγό για την διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου των δυο χωρών (αγωγός ITGI, νόμος 3441/2006). Στο τμήμα του αγωγού που θα καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδιαστεί η κατασκευή και η λειτουργία σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ η οποία προτείνει τη χωροθέτηση του σταθμού σε τοποθεσίες της κοινότητας Πέρδικας και του Δήμου Πάργας μη λαμβάνοντας υπ' όψη τις
ενστάσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων εδώ και καιρό έχουνε εκφράσει την αντίθεσή τους στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή τους, με Δημοψήφισμα στις 10/08/08 και με τις τελευταίες αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου και ψηφίσματα Γενικών Συνελεύσεων .

   Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας στις 22/09/2008  αποφάσισε: "Δεν επιθυμεί και δεν επιτρέπει την εγκατάσταση του εργοστασίου συμπίεσης φυσικού αερίου και τη διέλευση του αγωγού στα διοικητικά όρια του Δήμου Πάργας και συγκροτεί επιτροπή αγώνα".

   Σε απάντηση επιστολής της Επιτροπής Αγώνα Πάργας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης η ΔΕΠΑ  δήλωσε ότι <<η προτεινομένη (...) χάραξη δεν διέρχεται από τα διοικητικά όρια του δήμου Πάργας>> (18/05/10) και στις 17/09/2010 εγκρίθηκε, από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του υποθαλάσσιου ελληνοϊταλικού αγωγού που ορίζει το Βαρικό και την  Ομπρέλα 2 ως  θέσεις εγκατάστασης του σταθμού συμπίεσης και προσαιγιάλωσης του αγωγού αντίστοιχα.

   Η Θέση Βαρικό, βρίσκεται σε απόσταση 7,5 περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και τη θέση Ομπρέλα 2. Και οι δύο θέσεις βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Πέρδικας του Νομού Θεσπρωτίας, πολύ κοντά στα διοικητικά όρια της Πρέβεζας. Η απόφαση κοινοποιείται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, αφού υπάρχει μικρό τμήμα του αγωγού που διέρχεται από τα διοικητικά όρια της Αγιάς.

Στις 19/11/2010 συνεργεία τοπογράφων της εταιρίας Ποσειδών Α.Ε μετρούσαν τις εκτάσεις στο Βαρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: